MED ŠOLNIKI POTRDILI 278 OKUŽB, TUDI NA OBALI: Ali v primeru okuženega učitelja otroci ostanejo doma?

Koper

V prvem dnevu testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju so okužbo s koronavirusom potrdili pri 278 osebah. Včeraj do 21. ure so sicer opravili 20.673 hitrih testov, ki so zabeleženi v Centralnem registru podatkov o pacientih. Delež pozitivnih testov je 1,3-odstoten, so sporočili z ministrstva za zdravje. Preverili smo, kakšni so bili rezultati testiranj v obalnih osnovnih šolah in vrtcih. 

V torek se bodo testirali še nekateri zaposleni. Premier Janez Janša pa je včeraj popoldne na Twitterju zapisal, da je v okoljih, kjer je odstotek okužb večji, potrebna dodatna previdnost. Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so se namreč pred današnjim odprtjem vrtcev in šol za učence prve triade včeraj množično testirali. Negativen test na koronavirus je pogoj za vračanje v šole in vrtce. Šolniki bodo morali testiranje ponoviti vsakih sedem dni. Učitelji, ki se ne bodo testirali, pa ne bodo mogli v živo izvajati pouka.

Vrtci in šole se odpirajo v regijah z boljšo epidemiološko sliko, in sicer v osrednjeslovenski regiji, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji. V šolske klopi se vrača nekaj več kot 53.000 učencev prvih treh razredov, v vrtce pa skoraj 75.000 otrok. Otroci s posebnimi potrebami so pouk začeli pred dobrimi tremi tedni.

Preverili smo, kakšni so rezultati testiranj zaposlenih po obalnih vzgojno izobraževanih zavodih. Kot kaže, so ves čas dosledno upoštevali ukrepe, saj pozitivnih okužb praktično ni.

V Osnovni šoli Vojke Šmuc Izola so se testirali vsi delavci šole, ki so danes na delu. Gre za 68 oseb, med njimi pa so učitelji, svetovalni delavci, kuharji, čistilke, pisarne in vodstvo. "Vsi smo dobili negativne izvide," je potrdila ravnateljica Irena Sivka Horvat. Kot so nam pojasnili, pa bi v primeru, da bi bil okužen učitelj, učenci vseeno pričeli s poukom, saj bi uredili nadomeščanje. "V kolikor pa se okužba zgodi sedaj, ko smo v šoli, pa v takšnem primeru, ko bi bil okužen učitelj ali učenec določenega razreda, za ves razred organiziramo delo na daljavo, ki je že utečeno," je še pojasnila. 

Tudi na Osnovni šoli Livade so se včeraj testirali vsi zaposleni, ki so danes prišli v službo. Testiralo se je 38 oseb, vključno s tehnično administrativnim kadrom. Tudi ravnateljica Maja Cetin sporoča, da so bili vsi negativni. V primeru okužbe pa bi zaposlenega nadomestil drug ali pa bi poiskali nove nadomestne zaposlitve. 

Negativnih je prav tako 34 zaposlenih Osnovne šole Cirila Kosmača Piran. Ob učiteljih, ki so v stiku z učenci prve triade, so se testirali tudi čistilke, kuhinjsko osebje, hišnik in uprava. 

Včeraj se je testiralo tudi 54 zaposlenih na Osnovni šoli Lucija, prav tako vsi tisti, ki so danes pričeli z delom na šoli. Tudi na tej šoli so bili vsi rezultati testov negativni

Iz Osnovne šole Koper se je testiralo 100 zaposlenih. "Med zaposlenimi sta bili dve osebi pozitivni, učiteljica in administrativna delavka. Obe sta po testiranju odšli domov," nam je pojasnila ravnateljica Ingrid Poropat in dodala, da "kljub temu danes delo poteka po začrtanem protokolu, v katerem smo predvideli dodaten kader v primeru odsotnosti zaradi pozitivnega testa na virus".

Vzgojno-izobraževalni proces je stekel normalno, so pa sicer pripravljeni tudi na možnost posameznih okužb. Tako so pripravili tudi skupino učiteljev in študentov koprske pedagoške fakultete za morebitna nadomeščanja. Dodatna logistika je bila sicer potrebna pri organizaciji jutranjega varstva in podaljšanega bivanja, ki zdaj prav tako potekata v mehurčkih, je za STA povedala ravnateljica Ingrid Poropat.

Glede na rezultate testiranj, o čemer skupnosti poročajo ravnatelji in ravnateljice vrtcev iz vse Slovenije, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj pravi, da vrtci zagotovo niso tisti, kjer bi bilo veliko število okuženih. Seznanjena je z enim primerom, kjer naj bi testiranje pokazalo okužbo z novim koronavirusom pri štirih strokovnih delavkah, pri ostalih pa ravnatelji večinoma pišejo, da okužb ni bilo.

"To nas izjemno veseli, tako da smo vrtci lahko danes na široko odprli vrata in smo tudi začeli z dejavnostjo v polnem obsegu," je povedala Bogatajeva. V vrtce se je večinoma vrnilo od 60 do 70 odstotkov otrok, kar je malenkost manjši delež kot sicer v zimskem času, ko so pogosta respiratorna obolenja in je v vrtcih večja odsotnost otrok. Bolj točni podatki o današnji prisotnosti v vrtcih bodo znani popoldne.

Bogatajeva pričakuje, da se bo več otrok v vrtce vrnilo prihodnji teden, ocenjuje pa tudi, da so nekateri starši izkoristili možnost, da otroka še naprej obdržijo v domačem varstvu.

Spodbudne rezultate so zabeležili tudi v Vrtcu Koper, kjer se je včeraj testiralo 134 oseb. Testirale so se vzgojiteljice, tehnika, uprava in tudi osem študentov, ki bodo pomagali opravljati vzgojno izobraževalno delo. "Od 159 zaposlenih se jih 41 upravičeno ni udeležilo testiranja (so že preboleli covid, so trenutno bolni ali še ne nastopijo dela) in ena oseba se ni udeležila testiranja iz osebnih razlogov," nam je pojasnila ravnateljica Alenka Rušt. "Vsi izidi testiranja so bili negativni, tako smo danes lahko po načrtu odprli vrtce," je povedala in dodala, da so imeli v primeru pozitivnih oseb, v rezervi še nekaj študentov, ki bi jih takoj napotili na testiranje.

V Vrtcu Semedela so testirali 116 oseb. "Dvajset oseb je na bolovanju, v karanteni ali v izolaciji, dva zaposlena pa sta doma zaradi varstva šolskega otroka. 11 zaposlenih je že prebolelo covid-19 in jim še ni potrebno na testiranje," je povedala ravnateljica Nives Prša in dodala, da na včerajšnjem testiranju ni bil pozitiven nihče od zaposlenih.

Hitrega testiranja se je udeležilo tudi 68 zaposlenih Vrtca Mavrica Izola, od koder so nas prav tako obvestili, da ni bil pozitiven nihče. "Če bi prišlo do potrjene okužbe, po navodilu NIJZ obvestimo vse, ki so bili v bližnjem stiku z okuženim (brez maske, brez varnostne razdalje, dlje kot 15 minut), da se izolirajo in vzpostavijo stik z NIJZ, ki jim poda nadaljnja navodila in izda odločbo o izolaciji," nam je še razložila ravnateljica vrtca Suzana Božič

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  26 .01. 2021 ob  17: 41
Komur ne paše naj da odpoved!
mente |  26 .01. 2021 ob  13: 53
-6
vsi so bili prisiljeni se testirat tudi z izsiljevanjem.......