MED REKORDERJI PRI IZPLAČILU BOŽIČNICE PRIMORSKO PODJETJE: Kdo bo izplačal decembrske dodatke na Obali in kje bodo brez?

Slovenija

Kar nekaj podjetij se bo tudi letos odločilo za izplačilo dela plače iz naslova poslovne uspešnosti, torej trinajste plače, božičnice ali letne nagrade, čeprav marsikje višine za zdaj še niso določili. K temu je pozvala tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Po podatkih finančne uprave je lani to storilo 10.779 podjetij, manj kot leto prej. Najvišji božičnici bosta izplačala ajdovsko podjetje Bia Separations in škofjeloško LTH Castings. V obalnih podjetjih, kjer smo vprašali po izplačilu božičnice in/ali 13. plače, se jih večina glede tega še ni odločila, bodo pa decembrske dodatke zagotovo prejeli zaposleni v Vinakoper in Komunali Izola.  

Med tistimi, ki bodo ob koncu leta izplačali najvišje nagrade, je škofjeloško podjetje LTH Castings, kjer bodo prav vsi zaposleni prejeli po 2250 evrov bruto. Tudi v ajdovskem podjetju Bia Separations bodo radodarni, saj bodo izplačali najvišjo neobdavčeno božičnico, torej do višine povprečne bruto plače v državi, ki trenutno znaša okoli 1900 evrov. Vsi zaposleni imajo po novem tudi variabilni bonus v obliki enkratnega izplačila, ki je vezan na doseganje prodajnih ciljev.

Med farmacevti so v Leku že napovedali izplačilo božičnice v skladu s kolektivno pogodbo, ki jo bodo v višini 1400 evrov bruto izplačali sredi decembra, pri čemer jo bodo prejeli tako redno zaposleni kot tudi agencijski delavci. Ob tem so za začetek leta napovedali še plačilo za delovno in poslovno uspešnost v preteklem poslovnem letu. V Krki uspešnost glede na dosežke izplačujejo dvakrat letno, v decembru pa jim vsako leto izplačajo tudi božičnico, a bo njen znesek znan v naslednjih tednih.

Perutnina Ptuj bo letos zaposlenim izplačala del plače iz naslova poslovne uspešnosti, višina pa bo sprejeta v dogovoru s sindikatom.

V bančnem sektorju namerava zaposlene ob koncu leta nagraditi Nova KBM, vendar tudi tam višine izplačila še niso določili, medtem ko v NLB božičnice ali 13. plače ne izplačujejo.

Med trgovci so za zdaj najbolj konkretni v Hoferju, kjer bo več kot 2000 zaposlenih decembra prejelo nagrado v višini 240 evrov bruto, pri čemer poudarjajo, da so bili letos vsi deležni tudi regresa v višini 1700 evrov. V Lidlu odločitve za izplačilo še niso sprejeli, v Mercatorju pa je bila doslej božičnica izplačana vsako leto, zato računajo, da bo tako tudi letos. V Sparu so za zaposlene prav tako napovedali nagrade, višine še niso izdali, bo pa ta usklajena z rezultati poslovanja.

Od podjetij v državni lasti je izplačilo poslovne uspešnosti napovedala Pošta Slovenije, kjer so v ta namen rezervirali 4,2 milijona evrov, ob tem pa napovedali, da bo izplačilo višje, kot je bilo pretekla leta.

Pivovarna Laško Union bo zaposlenim izplačala tisoč evrov bruto. O izplačilu in višini letnih nagrad se še niso odločili v zavarovalnicah Triglav in Sava, prav tako ne v telekomunikacijskem operaterju Telemach, medtem kov družbi A1 pravijo, da imajo vzpostavljen sistem nagrajevanja uspešnosti skozi vse leto. Ta vključuje večino zaposlenih, ki nagrade prejemajo mesečno ali četrtletno.

V novogoriškem Hitu za zdaj o morebitnem izplačilu še niso odločali. Prav tako se niso glede izplačila božičnice in 13 plače odločili v Luki Koper, Hotelih LifeClass, Marjetici Koper in Intereuropi. Zagotovo je ne bodo izplačali v Okolju v Piran in Solinah Portorož, bodo pa decembrski dodatek prejeli zaposleni v Vinakoper (točen znesek še ni določen) in Komunali Izola (znesek podoben lanskemu).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  07 .12. 2021 ob  13: 53
Koprska komunala še do danes ni plačala štiri tone pršuta in sadja ko je bil drektor ggm.
Piranski komunali pa je genio že podaril nekaj milijonov plusa. A so ti milijoni rezervirani za kooperante.
Genio je sicer obljubil občanom , da bo uredil parkiranje bolj prijazno.
A si pozabil?
Istriano |  06 .12. 2021 ob  17: 11
11
V Marjetci Koper nimajo kaj izplačevati, ker že od leta 2017 naredijo vsako leto izgubo. Tako vodstvo, ki dela izgubo je potrebno odstaviti in izbrati novo kvalitetno vodstvo. Biti monopolist pri nekaterih storitvah v občini in delati izgubo? S R A M O T A
Istriano |  06 .12. 2021 ob  17: 07
Sem se zmotil: "da si lahko izplačujejo nagrade" sem mislil.
Istriano |  06 .12. 2021 ob  17: 05
Aja zato imamo tako drage poštnine in druge poštne usluge, da si lahko izplačujejo poštnine. V mnogih državah z višjim standardom kot pri nas so poštnine in druge storitve pošte NIŽJE.
anton |  06 .12. 2021 ob  16: 01
12
... ne me narobe razumeti, vsem zaposlenim bi privoščil čim višjo "božičnico"..., podjetjem, ki opravljajo "javno" službo, kot npr. komunalna podjetja, nisem prepričan ali ne bi bilo bolj smotrno, da znižajo svoje storitve in tako bi občani plačali nižje položnice..., vsekakor pa jim pripada božičnica, če bo izplačana iz vira dohodka, ki so ga podjetja ustvarila na tržni dejavnosti ... srečno vsem, ki jih boste prejeli ...