MED PRVIMI NA SVETU SMO DOBILI FAVIPIRAVIR: Za klinično preskušanje pri zdravljenju covida-19

Slovenija

Vlada je na četrtkovi dopisni seji sprejela pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in uradom Združenih narodov za projektne storitve glede dostave japonskega zdravila favipiravir. To bo namenjeno za klinično preskušanje pri zdravljenju nove koronavirusne bolezni, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Slovenija je po razglasitvi epidemije zaprosila Japonsko za donacijo zdravila avigan oziroma favipiravir, kot je generično ime zdravila. Kot so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade, je Slovenija z donacijo nujne pomoči japonske vlade postala ena prvih držav na svetu, ki je uspela dobiti omenjeno zdravilo.

To zdravilo na trgu namreč ni na voljo, izdelujejo in distribuirajo ga samo na zahtevo japonske vlade, je pred dnevi poročala francoska tiskovna agencija AFP. Zdravilo je razvilo japonsko podjetje Fujifilm Toyama Chemical, na Japonskem pa ga uporabljajo od leta 2014, a samo pri izbruhih gripe, pri katerih niso učinkovita obstoječa zdravila.

Kot kažejo dozdajšnje ugotovitve, pa favipiravir nakazuje možnost tudi učinkovitega načina zdravljenja pri lažjih potekih covida-19. Med prednostmi favipiravirja je jemanje zdravila skozi usta, kar je za paciente najprijaznejši način uporabe, obenem pa ne povzroča interakcije z drugimi zdravili, ki jih bolniki že jemljejo, so nedavno pojasnili na ljubljanski fakulteti za farmacijo.

Na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da zahteve glede uporabe doniranega zdravila ustrezajo zahtevam, ki veljajo za zdravila, ki so predmet kliničnega preskušanja. "Klinično preskušanje v Sloveniji bo izvedel Univerzitetni klinični center Ljubljana in s tem prevzel nalogo priprave vloge za priglasitev na javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke ter za pridobitev mnenja komisije za medicinsko etiko. Raba zdravila bo v Sloveniji v skladu s priloženimi navodili kot tudi v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije," so navedli.

Urad Združenih narodov za projektne storitve bo s pomočjo svojih dobaviteljev poskrbel, da bo pošiljka zdravila prispela v Slovenijo, so še navedli. Prvo pošiljko tega zdravila favipiravir je Slovenija sicer dobila že sredi aprila, za zdaj pa še ni znano, koliko bolnikov ga je dobilo in kako se je obneslo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija