MED POTRESOM POSNELI IZREDNO REDEK FENOMEN: Že stoletja povzroča znanstvenikom glavobole (VIDEO)

Svet

Medtem ko je močan potres z magnitudo 7 po Richterjevi lestvici danes stresel Mehiko, je nebo razsvetljevala neverjetna svetloba, podobna udarom strele.

Gre za izredno redek fenomen, ki so ga preteklosti v Mehiki že zabeležili, in sicer leta 2017, ko je to območje stresel močan potres s stopnjo 8,1 po Richterjevi lestvici. Pojav dela sive lase znanstvenikom že stoletja.

Profesor fizike in raziskovalec v enem od Nasinih centrov Friedemann Freund je za National Geographic povedal, da ima svetloba različne oblike in barve. Preučeval je 65 takšnih primerov, ki jih beležijo vse od leta 1600. Zaključili so, da je svetloba posledica električnih nabojev, aktiviranih v določenih vrstah sten med seizmološko aktivnostjo.

"Kot da bi vključili baterijo v Zemeljski skorji," je zapisano v raziskavi. Potresna svetloba naj bi se pojavljala v 0,5 odstotka vseh potresov.

Neke druge raziskave predvidevajo, da premikanje tektonskih plošč ustvarja tako imenovani piezoelektrični učinek, kar pomeni, da stene, ki nosijo kremen, pod pritiskom proizvedejo močna električna polja.

Vsem raziskavam navkljub pa znanstveniki še vedno ne morejo z gotovostjo potrditi, pod kakšnimi pogoji nastanejo tovrstni bliski med potresom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija