Med najvplivnejšimi pravniki v državi tudi Masleša, Matoz, Pavliha in Teršek

Slovenija

Portal IUS-INFO ponovno pripravlja izbor 10 najvplivnejših pravnikov v državi, z iztekom prvega dela glasovanja pa je že znan izbor finalistov. Med 20 pravniki, ki jim je uspelo priti v ožji izbor, je tudi nekaj obrazov tako ali drugače povezanih z Obalo.

Osrednji slovenski pravni portal IUS-INFO letos pripravlja 14. izbor 10 najvplivnejših pravnikov. Prvi del izbora se je končal minuli teden, v njem pa so obiskovalci in uporabniki portala predlagali slovenske pravnice in pravnike, ki so po njihovem mnenju vidno zaznamovali leto 2014. Organizatorji so prejeli kar 134 različnih predlogov, med dvajsetimi največkrat predlaganimi imeni pa se je znašlo 20 pravnikov, ki se bodo v drugem delu izbora potegovali za naziv 10 najvplivnejših pravnikov letošnjega leta.

Med finalisti se je znašel Koprčan Branko Masleša, sicer predsednik vrhovnega sodišča. Družbo v elitni skupini slovenskih pravnikov mu delata koprski odvetnik Franci Matoz in ustavni pravnik Andraž Teršek, raziskovalec in predavatelj na Univerzi na Primorskem. Med top 20 pravniki je tudi dr. Marko Pavliha, mednarodno priznan pravni strokovnjak, profesor na Fakulteti za pomorstvo in promet v Portorožu.

Raznovrstna elita

V skupini 20 najvplivnejših pa so se znašli še predsednik vlade dr. Miro Cerar, dr. Matej Avbelj, profesor evropskega prava, podpredsednica vrhovnega sodišča mag. Nina Betetto, odvetnik Marjan Feguš, tožilec mag. Andrej Ferlinc, profesorica dr. Janja Hojnik, sodnik sodišča EU dr. Marko Ilešič, ddr. Klemen Jaklič, predavatelj na Univerzi Harvard, dr. Miha Juhart, dekan pravne fakultete v Ljubljani, zakonca odvetnica Nina Zidar Klemenčič in minister za pravosodje mag. Goran Klemenčič, tožilec mag. Jože Kozina, pravni zastopnik izbrisanih in nekdanji ustavni sodnik dr. Matevž Krivic, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, nekdanja novinarka in informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in profesor dr. Rajko Pirnat.

Kdo od njih se bo uvrstil med deseterico najvplivnejših pa bo znano 2. decembra, ko bodo na slovesnosti v ljubljanskem Hotelu Lev najvplivnejše slovenske pravnice in pravniki prejeli priznanja ter v razpravi predstavili svoje poglede na različne aktualne teme in dogodke v slovenskem političnem, gospodarskem in družbenem okolju.

Deli novico:

kika |  12 .11. 2014 ob  10: 02
Ti, tu spodaj: ali res ni za razumet, da je zbor imel svoj koncert in si je takoimenovana elita spet in ponovno vzela pravico in zlorabila nastop????
tak je pa res |  12 .11. 2014 ob  09: 23
@tak je po zakonu kako pa je v resnici | včeraj ob 16:57 2-
omeniti je treba, da je gospa Brezigarjeva prepovedala Mladino v bivšem sistemu....Janez pa je bil zagreti komunist....
--------------------------------------------------------------------
Javna resnica komunističnih hlapcev
Dokaz:
http://www.politikis.si/wp-content/uploads/2014/06/kucan-maslesa.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=ifydoT0v3J8

Pa mi to zgoraj razloži na razumljivi način??????
Hudoba |  11 .11. 2014 ob  18: 01
Vse je odvisno od tega s čim merite vpliv: strokovno znanje, socialna omrežja, sorodstvene vezi, položaj v službi in družbi, odvetniške pisarne, politično ospredje in zaledje, pojavljanje v medijih itd. Objektivno je težko meriti vpliv posameznika, ker na to vpliva preveč faktorjev. Sploh pa bi se morali vprašati na kaj in na koga ti takoimenovani "vplivni" odvetniki vplivajo in zakaj?
allcide |  11 .11. 2014 ob  17: 44
Vrhovni kriminalci in njihovi prijatelji ...
@tak je po zakonu kako pa je v resnici |  11 .11. 2014 ob  16: 57
omeniti je treba, da je gospa Brezigarjeva prepovedala Mladino v bivšem sistemu....Janez pa je bil zagreti komunist....
D. |  11 .11. 2014 ob  14: 45
Matoz je zame tipičen pokvarjen odvetnik, ki deluje samo tako da išče luknje v zakonu.
Opica |  11 .11. 2014 ob  12: 57
Matoz? No naj kdo nasteje njegove pomembne uspehe? :D Sej zgublja vse po vrsti.
tepihovalec |  11 .11. 2014 ob  12: 05
bi moral biti lustriran, pa na kakšnem sodišču bi ga morali obravnavati, ne pa da zaseda tako funkcijo v državi.
@MATOZ |  11 .11. 2014 ob  11: 11
povej nam kaj o tvojih uspehih, k ože druge rad tako vulgarno ocenjuješ. In podpiši se s pravim imenom, kot so javni ti, ki jih žališ
EDEN |  11 .11. 2014 ob  10: 11
JE SIGURNO MURKO, NA SODIŠČU PA JE ITAK NEUSPEŠEN
tak je po zakonu kako pa je v resnici |  11 .11. 2014 ob  09: 29
“V 8. členu Zakona o sodniški službi (Uradni list RS, št. 94/07) so predpisani pogoji pod katerimi je lahko nekdo imenovan za sodnika. Zadnji odstavek 8. člena omenjenega zakona pa se glasi takole: »Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena sodniki, ki so sodili ali odločali v preiskovalnih in sodnih postopkih, v katerih so bile s sodbo kršene temeljne človekove pravice in svoboščine, po izteku svojega mandata ne izpolnjujejo pogojev za izvolitev v sodniško funkcijo”.

V tistem času je bilo to zakonsko določilo namenjeno vsem dotedanjim sodnikom, ki naj ne bi bili imenovani v sodniško funkcijo s trajnim mandatom. V zadnjih letih pa vse pogosteje ugotavljamo, da sodstvo omenjenega zakonskega določila preprosto ni spoštovalo. Naj omenim javnosti že znane nekatere primere sodnikov, ki leta 1994 evidentno niso izpolnjevali pogoja predpisanega v zadnjem odstavku 8. člena Zakona o sodniški službi (Uradni list RS, št. 94/07). Tak primer je Branko Masleša, sedanji predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, kot tudi dr. Zvonko Fišer, sedanji generalni državni tožilec. V zadnjem času pa so javnosti znani tudi zapisi o vrhovni sodnici Vesni Žalik, ki je sodeč po poročanju medijev, leta 1981 kratila človekove pravice in svoboščine, saj je zaradi tako imenovanega verbalnega delikta na zaporno kazen obsodila človeka, ki je zgolj verbalno kritiziral Tita in njegov režim.
Seveda Masleša |  11 .11. 2014 ob  09: 14
Beseda vplivni je lep dokaz. Sodnik vpliva na politiko tudi skozi javno nastopanje. Narobe!
Takšen sodnik bo v zgodovino zapisan kot kašen sodnik ne sme biti če sodi v imenu ljudstva. Masleša pa sodi v imenu politike.
1