MED KANDIDATI ZA MINISTRE DVA IZ ISTRE: Tomaž Gantar bi prevzel zdravstvo, Lilijana Kozlovič pa pravosodje

Slovenija

Kandidatna lista ministrov v novi vladi se popolnjuje. Mandatar za sestavo vlade in predsednik SDS Janez Janša se danes na to temo sestaja s prvaki koalicijskih partneric SMC, DeSUS in NSi. Tako je že dobil nekatera imena ministrskih kandidatov, čeprav vsi postopki potrjevanja v strankah še niso zaključeni.

Janez Janša (foto: Facebook)

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je v izjavi v DZ po srečanju z Janšo povedala, da so oddali imena kandidatov za dve ministrstvi, vodenje katerih jim po razrezu pripada. Znano je, da bo sama ostala ministrica za kmetijstvo, vodenje resorja za zdravstvo pa bo prevzel Tomaž Gantar. Kandidata za vodenje novega urada za demografska vprašanja pa še nimajo. Urad naj bi po njenih besedah ustanovili takoj oziroma naj bi že na prvi seji vlade začeli postopke za spremembo uredbe za njegovo ustanovitev.

Kot je dejala Pivčeva, pravo ime iščejo intenzivno, iščejo strokovnjaka, če ga bodo našli med člani stranke, pa "toliko bolje". "Prepričana sem, da bomo tam rabili enega najboljših kandidatov, ker bo zahtevalo zelo hitro organiziranost, treba se bo hitro lotiti vprašanj in v čim krajšem obdobju bo treba pokazati prve rezultate," je dejala.

Tomaž Gantar (foto: Tomaž Primožič/FPA)

NSi bo v novi vladi zasedla tri resorje. Na čelu ministrstva za obrambo si stranka želi svojega predsednika Mateja Tonina, poslanec Jernej Vrtovec pa bo po njihovem predlogu prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo. Ministrstvo za delo naj bi po zadnjih informacijah prevzel Janez Cigler Kralj, ki je trenutno strokovni sodelavec poslanske skupine. Formalno mora kandidaturo sicer potrditi še izvršilni odbor stranke na dopisni seji, ki bo trajala do četrtka, a težav pri potrjevanju ni pričakovati. Cveto Uršič, ki se ga je sprva omenjalo kot možnega ministra za delo, pa bi utegnil postati državni sekretar.

SMC pa bo vodila štiri ministrske resorje in dobila mesto predsednika DZ. Kandidat za slednjega bo Igor Zorčič, je danes potrdil predsednik stranke Zdravko Počivalšek. Sam ostaja na čelu ministrstva za gospodarstvo.

Lilijana Kozlovič (foto: Facebook)

Stranki glede na koalicijsko dogovorjeni kadrovski razrez pripada še vodenje ministrstev za izobraževanje, za pravosodje in za javno upravo, a kandidatov uradno še niso razkrili. Vodenje ministrstva za pravosodje je bilo ponujeno Lilijani Kozlovič, ministrstvo za izobraževanje bi lahko prevzela vodja poslanske skupine v minulem mandatu Simona Kustec ali dekan mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko Mitja Slavinec. Za vodenje ministrstva za javno upravo pa se v nekaterih medijih omenja nekdanjo poslanko Urško Ban in direktorja Raziskovalnega izobraževalnega središča Dvorec Rakičan Roberta Celca. Slednji je za portal Pomurec.com v torek zvečer potrdil, da mu je bila kandidatura ponujena, a se o njej še ni odločil.

Lista ministrskih kandidatov bo v DZ predvidoma vložena še ta teden. Zaslišanja pred pristojnimi delovnimi telesi je pričakovati v začetku prihodnjega tedna, novo vlado pa bi utegnili dobiti že konec prihodnjega tedna.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  05 .03. 2020 ob  09: 47
Že videno.
Oba nesposobna.

Lp
vseved |  04 .03. 2020 ob  20: 31
10
To je norčevanje iz ljudi. Ne zaslužita si ministrskih mest, še posebej ne Gantar , ker je edini garant da bo v zdravstvu še naprej vladal nered in korupcija.