MED KADILCI ZMEDA IN RAZBURJENJE: S trga umaknili tanke cigarete; to je razlog

Slovenija

Zaradi premajhnih opozoril na embalaži so ponekod distributerji sami, ponekod pa tržni inšpektorji, zaplenili tanke cigarete vseh proizvajalcev in jih do nadaljnjega umaknili s trga, poroča današnje Delo. To je med potrošniki povzročilo precejšnje razburjenje, pa tudi zmedo.

"Težava je v tem, da je na zavojčkih 'slim cigaret' opozorilo o nevarnosti kajenja premalo vidno oziroma premalo široko, kar ni v skladu z direktivo EU. Vendar je embalaža 'slim cigaret' bistveno tanjša in manjša od embalaže običajnih cigaret, kjer so zdravstvena opozorila dovolj vidna in široka," je za Delo pojasnil zaposleni v enem od podjetij, ki se ukvarjajo z distribucijo in uvozom tobačnih izdelkov, ki ne želi biti imenovan.

Zaradi teh določil bodo morala tobačna podjetja prilagoditi proizvodnjo, šele nato bodo izdelke spet lahko ponudili trgu. Kdaj naj bi se to zgodilo, ne ve nihče. Po informacijah Dela so slovenski kupci na mejnem prehodu s Hrvaško pred dnevi že pokupili vse zaloge teh tobačnih izdelkov. Očitno se bo zaradi pomanjkanja spet vzpostavil sivi trg, so ocenili pri časniku.

Na tržnem inšpektoratu so za Delo pojasnili, da morajo biti zdravstvena opozorila na zavojčku široka vsaj dva centimetra. "V zavojčkih, na katerih so prikazana zdravstvena opozorila, ki niso široka vsaj 20 milimetrov (ampak manj), se večinoma prodajajo tako imenovane slim cigarete. Torej, opozorila na teh zavojčkih niso dovolj široka," so pojasnili.

Tržni inšpektorji so konec septembra in v začetku oktobra lani izvedli nadzor nad označevanjem tobačnih izdelkov in njihovo embalažo. Izdali so 12 odločb o prekršku, ki so že pravnomočne, denarne kazni pa znašajo od 4000 do 33.000 evrov za pravno osebo in od 800 do 2000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  06 .06. 2023 ob  11: 55
Ma vse naj ukinejo.