MED HOJSOVO INTERPELACIJO PRED DRŽAVNIM ZBOROM: Postavitev platna kot dodaten pritisk na poslance?

Slovenija

Pred DZ so danes v organizaciji ZRC SAZU postavili platno s pročeljem DZ z liki posebnih policijskih enot. Gre za del projekta Paviljon demokracije, pri katerem sodeluje tudi inštitut za kulturne in spominske študije, tema projekta je povezava med umetnostjo ter civilnodružbenimi gibanji od 80. let 20. stoletja do danes, so zapisali na Twitterju.

V DZ sicer danes poteka razprava o interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa, ki so jo vložile opozicijske Levica, SD, LMŠ, SAB in nepovezani poslanci.

Do postavitve takšnega platna pa je bil danes ob robu seje DZ kritičen tudi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler, ki je ocenil, da gre v tem primeru za "dodaten pritisk na poslance". Kot je dejal, so organizatorji najverjetneje želeli s tem sporočiti, da živimo v policijski državi. Sam se s tem ne strinja, saj ocenjuje, da policisti svoje delo opravljajo strokovno in profesionalno.

Pozno popoldan so na ZRC SAZU za STA pojasnili, da razstava plakata ni potekala izključno v organizaciji ZRC SAZU, ampak v organizaciji skupine NON-GRUPA, ki bo sodelovala na prestavljeni mednarodni konferenci sredi marca 2022. Na konferenci pa bodo sodelovali tudi nekateri raziskovalke in raziskovalci Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU. Kot so še navedli, je razstava po naključju sovpadala z aktualno sejo DZ. "Za dovoljenje smo namreč morali zaprositi že v času, ko razprava o interpelaciji aktualnega notranjega ministra še ni bila napovedana," so zapisali.

Organizatorji so sicer po 15. uri platno umaknili s Trga republike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  20 .12. 2021 ob  22: 54
A ni gotof?