MATOZ PO ODLOČITVI KOPRSKE VOLILNE KOMISIJE: "Z ugovorom smo dokazali, da so napake mogoče" (VIDEO)

Koper

Koprska občinska volilna komisija (OVK) je v celoti zavrnila tako ugovor Borisa Popoviča kot ugovor Aleša Bržana, je po seji povedal predsednik OVK Miloš Senčur. Število glasov se je sicer spremenilo, ne pa tudi izid, tako da Bržan ostaja župan.

Kot je po več kot sedemurni seji povedal Senčur, je komisija oba ugovora v celoti zavrnila. "To pomeni, da imata oba vložnika ugovorov možnost na to odločitev vložiti pritožbo na občinski svet, in sicer rok je do pričetka konstitutivne seje novega občinskega sveta," je dodal. Poleg ugovora Popoviča, ki je zahteval ponovno štetje vseh glasov na vseh voliščih, je tudi Bržan vložil ugovor zaradi neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki.

Čeprav izid ostaja isti, se je razlika v številu glasov med kandidatoma spremenilo, in sicer rahlo v prid Bržana. Do tega je prišlo kljub zavrnitvi ugovorov, saj so na OVK pretresali navedbe iz ugovora, da so te navedbe lahko preizkusili, pa so morali opraviti tudi štetje na enem od volišč.

Bržan torej po odločitvi komisije ostaja župan: "To je dokončna odločitev volilne komisije, ki jo mora spraviti še v tako imenovano poročilo OVK, za katerega pa imamo čas do sobote v tem tednu." Neuradno je Bržan sicer po vnovičnem štetju dobil 17 glasov več od Popoviča.

Matoz: Z ugovorom smo dokazali, da so napake mogoče

Popovičev odvetnik Franci Matoz je poudaril, da so z ugovorom dokazali, da so napake mogoče. "Napake so bile odkrite, niso sicer spremenile volilnega izida, vendar so se potrdile moje trditve, da so bile pri delu volilnih odborov storjene napake," je nadaljeval. Glede na to, da so bile nekatere napake očitne, volilni odbor pa je v celoti zavrnil ugovor, se bo zdaj posvetoval s Popovičem, ali bodo zoper to odločitev vložili pritožbo, še prej pa bo počakal na obrazložen sklep OVK.

Po njegovem bi komisija sicer, v kolikor so ugotovljene nepravilnosti pri delu volilnih odborov takšne, da bi lahko vplivale na izid volitev, lahko razveljavila izide posameznega volišča, ne pa kar sama popravljala izide. Ugotovljeno je namreč bilo, da najmanj enemu volivcu ni bilo omogočeno glasovanje na domu. Najmanj ena oseba ni mogla glasovati, na več voliščih pa sta se število glasovnic, ki jih je prejel volilni odbor, in število oddanih glasovnic na dan volitev, razhajala.

Popovič ima možnost pritožbe

Popovič ima sicer še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Če niti mestni svet ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
max |  07 .12. 2018 ob  17: 30
škoda, ki nimamo Primorci , nasplošno jajc, kjer ste vsi ljudje, ki so vam bile storjene krivice, če bi bili na štajerskem , bi altro ke častno pope dal odpoved...
Tom |  07 .12. 2018 ob  13: 04
Matoz se bo na odločitev OVK pritožil z razlogom, da sedaj po njegovo je dvom še večji! Tragikomedija v Kopru se nadaljuje! Matoz se nikakor ne more sprijaznit z izgubo denarja, ki ga je prejemal od MO Koper in bo naredil vse v korist in obenem škodo, svojega "zlatega prinašalca" Borisa Popoviča!
kotsidabo |  07 .12. 2018 ob  11: 07
15
POZOR! Ni še konec. Ali ne vidite manevra zadaj. Po vseh člankih včeraj, ki so razkrili čigava je ta občinska volilna komisija, drugačne odločitve ta komisija ni smela sprejeti. Odkrith 10 glasov več za Bržana je problem. To je slepilni manever in Matoz ga je že vnaprej napovedal. Sedaj bo bodisi občinski svet ali pa za njim upravno sodišče moral odločiti za ponovno štetje. Kaj se bo ta čas dogajalo z glasovnicami, "varno" shranjenimi v voljčjem brlogu, si lahko vsak sam predstavlja. BRŽAN
hribi |  07 .12. 2018 ob  11: 02
17
Če bo povedal še en stavek bom začel razmišljati, da je on v resnici odvetnik Bržana...
 |  07 .12. 2018 ob  10: 52
25
Potrebno je še malo potrpljenja in počakati , da g Matos še malo pokasira v imenu prava, ker so res možne napake? Sedaj je na potezi veliki vodja in lahko prekine to komedijo ter se častno umakne.
V enem od komentarjev, ki ste mi ga izbrisali sem svetoval - bojl razmišljal, da bi bil zanj 4-letni dopust najboljša rešitev in če se izkaže , da je /bo nov župan tako nesposoben, kot on trdi , bo v primeru nove kandidature zmagal z veliko večino v prvem krogu.
Me zanima kako se bodo obnašali v bodoče njegovi navijači,(v nekaterih KS) ki so nam predavali, da brez Popoviča sonce nebo več tako svetilo?
Amistad |  07 .12. 2018 ob  10: 34
39
Dokazal si samo, da ste že pri prvem štetju goljufali, nič drugega!
papapopo |  07 .12. 2018 ob  10: 33
26
Kaj so njegove sluge že zapustile KoperjQuery11230959659471618526_1544175131757
vseved |  07 .12. 2018 ob  07: 52
105
Borisu ni uspela prevara kot na prvih volitvah.Zato naj bo raje tiho in odide.