MATOZ NI BIL VPLETEN V PRODAJO BIOPLINARNE MADŽAROM PO IZJEMNO NIZKI CENI: Zadeva predana ministrstvu za finance

Slovenija

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v postopku prodaje bioplinarne v Dobrovniku s strani Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) ni ugotovila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Prejete prijave zato ni sprejela v nadaljnjo obravnavo, je pa zadevo odstopila ministrstvu za finance, ki bdi nad poslovanjem DUTB.

Komisija je zaključila postopek predhodnega preizkusa prijave v zvezi s prodajo bioplinarne v Dobrovniku s strani DUTB, so zapisali v sporočilu za javnost.

V postopku je KPK pridobila pojasnila in dokumentacijo, na podlagi česar je ugotovila, da je bil celoten postopek prodaje obravnavan na šestih kreditno-naložbenih odborih DUTB med oktobrom 2020 in junijem 2021. Bioplinarna je bila v postopku ovrednotena, vse odločitve glede prodaje pa so bile sprejete soglasno.

Komisija ni potrdila sumov kršitev nasprotja interesov, saj je ugotovila, da trenutni glavni neizvršni direktor DUTB Franci Matoz v predmetnih postopkih ni sodeloval. Ker sumi kršitev iz pristojnost komisije niso bili potrjeni, prijave ni sprejela v nadaljnjo obravnavo.

Na KPK so dodali, da se v okviru pristojnosti ne morejo opredeljevati do poslovnih odločitev DUTB. Za tovrstni nadzor je pristojno ministrstvo za finance.

Bioplinarni v Vučji vasi in Dobrovniku je kupila madžarska skupina Pannonia Bio. Bioplinarno v Dobrovniku, ki dolgo ni obratovala, so Madžari po pisanju medijev kupili za dva milijona evrov, kar je trikrat manj, kot je DUTB plačala zanjo iz stečaja prejšnjega lastnika.

Pri poslu se tako pojavlja sum konflikta interesov in korupcije, saj da je bil v času nakupa Matoz že predsednik upravnega odbora DUTB, le nekaj mesecev prej pa je Pannonii Bio prodal svojo bioplinarno v Vučji vasi, in to za štiri milijone evrov, kar je dvakrat toliko, kot je zanjo plačal sam.

V DUTB so poudarjali, da so pri prodaji bioplinarne v Dobrovniku ustvarili dobiček. Ob tem so zavrnili poročanje medijev o vpletenosti Matoza v prodajo, saj je bila odločitev o tem sprejeta, preden je Matoz zasedel mesto v upravnem odboru DUTB.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  15 .12. 2021 ob  15: 07
Ke reklame imate...prva reklama za zmenkarije, druga pa zdravilo za glivice al nekaj. Ej, nekdo z glivicami ne hodi na zmenke.
kokodek |  15 .12. 2021 ob  15: 00
bo že Janša čez 10 let povedal