MATJAŽ NEMEC: Za solidarno, povezano in močno Evropsko unijo, ki spoštuje vrednote antifašizma

Slovenija

Nosilec liste Socialnih demokratov na prihajajočih evropskih volitvah ter aktualni evropski poslanec Matjaž Nemec se je minuli teden mudil na obisku slovenske obale. V okviru kampanje za evropske volitve je pozval k podpisu vseevropske pobude 'Tax the rich' (obdavčimo najbogatejše), ki sta jo pripravili skupina socialistov in demokratov in evropska levica.

"Nujno je, da sredstva iz naslova novega davka za najbogatejše usmerimo v zmanjševanje socialnih razlik ter za pravični zeleni prehod," je ob tem poudaril Nemec. Opozoril je, da gre za sredstva v višini celotnega proračuna Unije, ki se morajo po njegovih besedah "namensko porabiti za odpravo neenakosti."

"Ta čas ima en odstotek najbogatejših v lasti skoraj polovico svetovnega bogastva, obenem pa ravno ti povzročijo več emisij toplogrednih plinov kot celotna revnejša polovica svetovnega prebivalstva skupaj", je bil nadalje jasen evropski poslanec. 

Veliko dela v evropskem parlamentu je Nemec namenil spoštovanju pravil schengena. "Nedopustno je, da se brez tehtnih razlogov podaljšuje mejne kontrole znotraj območja schengena. Gre za kršitev temeljnih vrednot EU, ljudem na obmejnem območju, tudi na slovensko-italijanski meji, pa se s tem povzroča nemalo preglavic." 

Tudi sicer je aktualni evropski poslanec veliko pozornosti usmeril v reševanje obmejne problematike, na njegov poziv je Evropska komisija Italijo pozvala k odpravi diskriminatornosti, ko slovenski državljani, ki delajo in davke plačujejo v Italiji, po novi italijanski zakonodaji niso bili deležni družinskih prejemkov. "Reševanje izzivov ljudi na obmejnih območjih ostaja ena mojih osrednjih prioritet. Ponosen sem, da nam je uspelo 'zbuditi' vodilne evropske institucije, da te končno rešujejo konkretne probleme ljudi, ki dnevno prehajajo meje, ob njih živijo. To nam je z ekipo uspelo tudi zaradi velike konference o obmejnih območjih, ki smo jo lansko jesen organizirali v Bruslju. Uspešnost politik EU se kaže ravno ob meji. Zato tudi ne pristajam na ponovno podaljševanje mejnih kontrol v schenegenskem prostoru, čemur se nameravam tudi v prihodnje na ravni najvišjih institucij v EU odločno upreti," je bil nadalje jasen nosilec liste Socialnih demokratov za evropske volitve.

Nemec je v slovenskem in evropskem prostoru prepoznan tudi kot glasen zagovornik antifašističnih vrednot. V Evropskem parlamentu je organiziral razstavo o zamejskem pisatelju Borisu Pahorju, skupaj z vodstvom Zveze združenj borcev za vrednote NOB ter italijanske antifašistične organizacije ANPI pa vodil razpravo o vrednotah antifašizma. "Zadal sem si, da bom vsako leto v Bruslju in Strasbourgu širši evropski publiki predstavil zgodovinska dejstva, tudi glede dogajanja na naši zahodni meji. Z Društvom TIGR Primorske smo januarja letos organizirali razpravo ter o TiGR-u, ki je bila prva antifašistična organizacija v Evropi. Primorska in njeni ljudje so preveč pretrpeli pod fašizmom, da bi si lahko dovolili teptanje zgodovinskih resnic, kot to počno neofašistična gibanja, žal tudi s podporo desnih politik še danes," je povedal. 

Ob tem je opozoril na pomen udeležbe na evropskih volitvah, ki so po njegovih besedah 'prelomne.' "Evropa je na razpotju, odločamo se o dveh konceptih: o močni, povezani, solidarni in vključujoči Evropi ali Evropi, kjer vladata strah in negotovost, ki ju v družbeni prostor vnašajo populisti in skrajna desnica. Zato naprošam ljudi, da svoj glas ne prepustijo drugim, da gredo na volitve. Skupaj imamo priložnost, da se upremo silam, katere malikujejo ideologije, ki so vodile v najtemačnejša obdobja evropskega prostora ter se odločimo za mir, sodelovanje ter prosperiteto," je za konec dodal Matjaž Nemec.