MASTNI, LEPLJIVI ALI ZASUŠENI MADEŽI NA BELI STENI? Brez panike, potrebujete le nekaj osnovnih pripomočkov (VIDEO)

Trendi

Od kod madeži na stenah? Vsak se je že srečal z njimi. Večkrat je madež posledica obutve, ustvarjanja najmlajših, odtisov dlani ipd. Ne glede na to, od kod izvirajo, so madeži lahko slaba novica, še posebej, če ste najemnik oziroma najemnica stanovanja. Skratka umazana stena stanovanju zagotovo ne dela nobene usluge. Na srečo pa lahko stene naredite spet bele tudi brez zahtevnega beljenja.

Čiščenje stene ni opravilo, ki bi ga opravljali redno in tega od vas v resnici nihče niti ne pričakuje. Osvežitve sten se navadno lotimo pred pomembnimi dogodki, kot denimo, če se selimo v ali iz stanovanja. V tem primeru stene navadno prepleskamo, a če na njej najdemo le tu in tam kakšen madež, potem bo morda dovolj, da steno le očistimo. Če živite z otroki in hišnimi ljubljenčki, potem boste morali zidove vašega doma najverjetneje očistiti bolj pogosto. Vidne madeže, pa je seveda najbolje razrešiti takoj, ko se zgodijo.

Za čiščenje stenskih madežev boste potrebovali osnovne pripomočke, kot so na primer goba za čiščenje, brisača ali krpa iz mikrovlaken, papirnate brisače/robčki, večnamensko čistilo, detergent za posodo, sodo bikarbono, puder za dojenčke, zobno pasto, moko. 

V prvem koraku ocenite škodo – je na vaši steni le nekaj vidnih odtisov rok, morda kakšen manjši madež ali pa gre za precej bolj trdovratno umazanijo? Velikost in vrsta madeža v veliki meri določata, katere pripomočke boste potrebovali in kakšen bo postopek čiščenja. V večini primerov bosta zadostovala goba in čistilo. Za slednjega se vedno prepričajte, kako varen je za uporabo na površini, ki jo želite očistiti.

V spodnjem videu poglejte, kako steno preprosto očistiti z uporabo zobne paste, gobe za čiščenje in papirnatega robčka.

V kolikor morate očistiti večje površine, brez lestve zagotovo ne bo šlo. Med delom bodite pozorni na to, da krpo redno splakujete in ožemate, saj boste v nasprotnem primeru umazanijo le raznašali z enega dela zidu na drugega. Po potrebi uporabite tudi čistilo, vendar z njim nikakor ne pretiravajte. Če želite biti še posebej temeljiti, uporabite orodje z raztegljivo palico, s katero lahko sežete tudi visoko v kote.

Mastni ali lepljivi madeži so nekoliko večji zalogaj, a to nikakor ne pomeni, da se jih ne da odstraniti. Pripravite si vodno mešanico večnamenskega čistila, najbolj učinkovito bo tisto, ki ob kombinaciji z vodo ustvari peno ter mehko krpo iz mikrovlaken. Čistilo, s katerim pomivate posodo, izjemno učinkovito deluje na mastne madeže, kajne? Ni dvoma torej, da ne bi učinkovito odstranil tudi umazanije z zidu.

Oljne madeže lahko učinkovito odstranite tudi z uporabo moke, voščenke ali pudra za dojenčke. Poglejte v spodnjem video posnetku.

Naj vas ime izdelka ne zavede – milo za posodo je prav zares fantastično čistilo za površine po celotnem domu, od pultov do preprog in sten, vendar pa je najbolje izbrati takšnega, ki vsebuje čim manj dišav in drugih močnih kemikalij. Za zares trdovratne madeže gobo zmočite, dodajte kapljico detergenta za pomivanje posode ter podrgnite po steni. Nato pustite delovati nekaj minut in obrišite ostanke čistila. Postopek boste morda morali ponoviti dvakrat ali trikrat.

Pasta iz sode bikarbone je prav tako učinkovita pri mastnih, celo zasušenih madežih. Pripravite jo tako, da v posodi zmešate sodo bikarbono in vodo v razmerju 3 proti 1. Iz treh skodelic sode bikarbone in ene skodelice vode boste dobili pasto z rahlo lepljivo teksturo. Namažite jo na tisti del stene, kjer se nahaja madež in pustite delovati vsaj pol ure ali še dlje, če je to mogoče. Potem obrišite z mokro krpo in nato še s suho brisačko. 

V primeru, da madeži niso 'ekstra' trdovratni, sodo bikarbono posipajte na vlažno krpo in očistite steno. Da se stena hitreje posuši, lahko uporabite sušilec za lase. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija