MARTINOVI DNEVI KLETI VINAKOPER: Za vas pripravljajo kar tri degustacijske dogodke

Koper

Slovenija je vinorodna dežela, v kateri tradicionalno gojimo prav poseben odnos do vina. Martinovo je dan, na katerega se mošt spremeni v vino, in je za vinogradnike in vinarje najpomembnejši praznik v letu.

Tradicija martinovega sega daleč v preteklost. Zgodovinski viri pravijo, da je bil Sveti Martin človek širokega srca, ki je bil pri ljudeh priljubljen zaradi svoje skromnosti. Ko je nekoč zagledal napol slečenega berača, ga je pred mrazom rešil tako, da je z mečem razparal svoj plašč in mu podaril polovico. V svojem življenju je Sveti Martin zavrnil tudi škofovski stolček in se nato skril vernikom. Izdalo naj bi ga gaganje gosi in prav zaradi tega je gos postala obredna jed. Za martinovo poleg gosi na praznično obloženi mizi ne manjkata niti raca z mlinci ter zelje s praženim krompirjem in klobaso.

Klet Vinakoper bo martinovo letos obeležila s tremi dogodki

Prvi v nizu dogodkov, ki jih klet Vinakoper pripravlja ob letošnjem martinovem, je Martinova degustacija, ki jo organizirajo z Društvom vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre in  bo povezala zlasti lokalne vinarje. Vabljeni v četrtek, 8. novembra, od 17.00 do 21.00 v prostore Hiše refoška Vinakoper, kjer se bodo ob glasbeni spremljavi predstavili lokalni vinarji, vi pa boste lahko poskusili njihova mlada in zorjena vina. Brbončice si boste razvajali tudi z istrskimi kulinaričnimi dobrotami. Na dogodku bosta prisotni tudi vinski kraljici Slovenije in slovenske Istre. Vstopnina znaša 10 evrov.

Dan kasneje, v petek, 9. novembra, pa bo klet Vinakoper pripravila delavnice pod vodstvom glavnega enologa, na katerih se bodo dotaknili različnih vinskih tematik. Obiskovalci bodo doživeli in izvedeli veliko novega, tako o degustiranju vina kot o arhivskih vinih. Istega dne se bo odvil tudi dogodek WinAcademy z naslovom Od mladega vina do arhive, na katerem boste skozi degustacijo lahko nazorno spoznali razvoj vina, zorenje in njegov potencial skozi leta.

V soboto, 10. novembra od 10.00 dalje pa bodo vrata kleti Vinakoper na stežaj odprta. Popeljali vas bodo na njen brezplačen ogled, ki mu bo sledila degustacija mladih in nagrajenih vin.

Lepo vabljeni v Hišo refoška!

Deli novico: