Martinovanja na Goriškem

Goriška

Čez vikend se obetajo številna praznovanja enega najbolj tradicionalnih slovenskih praznikov, martinovega. Kaj vse se nam obeta na Goriškem, smo za vas preverili na Regionalu. Praznovanja se bodo odvijala malodane v vsaki vasi, ki ima vsaj malo vinogradniške tradicije. Potekale bodo tudi številne masovne prireditve, marsikdo pa se bo odločil za praznovanje  v zaključeni družbi v kakšni izmed vinarskih kleti. Ne glede na to, kje boste praznovali, poskrbite, da se za volan ne boste sedli vinjeni.

Goriška

Na Goriškem še posebej velja omeniti sobotno tradicionalno Martinovo furengo v Šempetru pri Gorici. Dogajanje bo v pokritem šotoru na trgu Ivana Roba potekalo čez cel dan, začenši s kmečko tržnico v dopoldanskih urah. Sama furenga se bo pričela ob 12 30, obiskala bo Štandrež in Vrtojbo ter se nato ponovno vrnila v Šempeter. Ob 17.00 se bo pričelo še tekmovanje za najboljše belo in rdeče vino občine Šempeter-Vrtojba, o zmagovalcu bodo odločali obiskovalci.

Zanimive programe martinovanja prirejajo tudi hotelih in restavracijah v Novi Gorici ter njeni bližini. Dogajanje ob tradicionalnem jesenskem vrhuncu pridelave vina se je pričelo že včeraj, nadaljevalo pa se bo tudi nocoj z večeri v restavracijah hotelov Sabotin in Lipa ter nedeljskim martinovanjem v igralniško-zabaviščnem centru Perla.

V dvorani gradu v Ozeljanu bo od 19.00 naprej potekala pokušina različnih vin iz ozeljanskih in šmihelskih vinogradov. Ponudba domačih klobas, zelja, repe in polente, obeta pa se tudi glasba v živo in ples. Z nakupom kozarca boste imeli možnost pokušine mladega in starega vina.

Brda

Dober kozarček, prijetna glasba, pester kulturni program in odlična družba se danes obeta tudi v Brdih. V zavetju srednjeveških zidov utrjene vasi Šmartno tudi letos prirejajo martinovanje, prilagojeno kulturni atmosferi. Pokleteh opuščenih hiš starodavne vasi bo mogoča degustacije kakovostnih vin. Na prizorišču po vasi znotraj obzidja pa bo potekal še kulturno zabavni program, postavljene bodo stojnice z briškimi proizvodi in domačo hrano. 

Vipavska

Tradicionalno martinovanje pod velikim šotorom že ves vikend poteka na Brjah pri Ajdovščini. Nocoj bo še posebej pestro, saj se ob 20 00 prične pokušina mladih vin Brejskih vinarjev in ponudba martinovih jedi  – martinov krožnik, pršut, štruklji, kostanj. Sledila bo še večerna zabava z glasbeno skupino Pop Design.

Ob 16.00 se bo začelo martinovanje v Vrhpoljah pri Vipavi, in sicer z blagoslovom mladega vina. Sledil bo krajši kulturni program, nato pa pokušina vin v šestih kleteh tamkajšnjih vinogradnikov.

Ob 20.00 bo v Baru Hiša mladih v Ajdovščini potekalo martinovanje z mladimi vinarji. Predstavilo se bo šest vinarjev mlajše generacije z Zgornje Vipavske doline. Večer je primeren predvsem za tiste, ki o vinu ne veste veliko, pa bi se o njem radi kaj več naučili, saj bo degustacija potekala vodeno. Večer bo spremljala tudi glasba v živo.

Policija opozarja

Ob vsem tem pa predvsem policisti opozarjajo tudi na "trezno glavo" zlasti tistih, ki boste naslednje dni sedli za volan. Po vsej Sloveniji bodo namreč še posebej pozorno nadzirali promet, marsikje bo potekal tudi poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji "Promil".