MARKOČIČ O "NERESNIČNIH NAVEDBAH ZA KPK": "Drugačnih podatkov, kot smo jih tedaj imeli, nismo mogli podati" (VIDEO)

Izola

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je danes na spletni strani objavila pravnomočne ugotovitve v zvezi z ravnanjem izolskega župana Danila Markočiča. Ugotovila je kršitev integritete, izolski župan Markočič je namreč v postopku v zvezi z urejanjem nastanitve nekdanje ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec podal neresnične informacije. Markočič je izjavo za medije podal ob 15. uri, neposredno smo jo spremljali na našem portalu.

KPK je v postopku ugotovila, da je župan Markočič podpisal odgovor komisiji z navedbo: "Občina Izola je poravnala stroške dveh noči bivanja v hotelu za ministrico in osebje njene varnostne službe …"

"S tem je omogočil, da je bil komisiji poslan odgovor, ki se ne ujema z dejstvi oziroma resničnim stanjem, pri čemer je mogel in moral vedeti, da pojasnilo v delu, ki se nanaša na poravnanje stroškov za osebje ministričine varnostne službe, ni resnično," navaja KPK.

Tovrstno ravnanje je v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo uradne osebe, in sicer gre za kršitev integritete, kot jo opredeljuje 3. točka 4. člena ZIntPK. Integriteta je opredeljena kot pričakovano delovanje in odgovornost posameznikov in organizacij pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi, pojasnjujejo pri KPK.

"Od uradnih oseb, še posebej pa od najvišjih funkcionarjev lokalne oblasti, se namreč pričakuje, da pri odgovarjanju na zaprosilo državnega organa podajo točne in celovite informacije oziroma navedejo informacije, ki se skladajo z dejanskim stanjem," je še zapisano na spletni strani KPK.

KPK je že v načelnem mnenju, ki ga je sprejela 3. decembra lani, opredelila, da "ravnanje funkcionarjev in javnih uslužbencev, ki javnosti podajajo neresnične oziroma zavajajoče izjave o dejstvih, ki so povezane z njihovim ravnanjem, službo ali funkcijo, in s tem ne prispevajo h krepitvi zaupanja javnosti v poštenost opravljanja njihovih javnih nalog, predstavlja kršitev integritete, kot jo opredeljuje ZIntPK".

KPK ustavila postopek suma kršitve integritete zoper Markočiča zaradi urejanja rezervacije in nočitve Pivčeve

Postopek suma kršitve integritete zoper izolskega župana zaradi urejanja rezervacije in nočitve Pivčeve pa je KPK ustavila, saj da "na podlagi razpoložljive dokumentacije ni bilo mogoče utemeljiti ravnanja, ki bi bilo v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo uradne osebe. Iz dokumentacije namreč ne izhaja, da je bil župan vključen v postopek zbiranja ponudb, priprave in izdaje naročilnice ter odreditev plačila računa za nastanitev ministrice."

Kot navajajo, so ugotovitve pravnomočne, saj obravnavana oseba zoper njih ni vložila upravnega spora, prav tako pa nanje ni podala izjasnitve.

Odziv izolskega župana na ugotovitve KPK

Posted by Regional on Wednesday, October 13, 2021

Markočič: "Prevzel sem osebno odgovornost"

Na ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije se je odzval tudi izolski župan Danilo Markočič, ki je medijem pojasnil, da "gre za dogodke, ki so se dogajali približno leto in pol oziroma dve leti nazaj, v času letnih dopustov. Takrat so raziskovalni novinarji, ki bi se jim zahvalil za dejansko res dobro delo, ugotovili, da je bilo pri obisku ministrice Pivec nekaj narobe. V tej luči, kljub temu dopustu, sem prosil kolege za informacijo, kaj se je dogajalo, seveda na podlagi nam znanih dejstev in podatkov. To informacijo smo podali medijem 6. avgusta."

"Ob tem pa bi poudaril, da sem tudi prevzel osebno odgovornost in poravnal stroške bivanja ministrice v Hotelu Marina in na ta na način želel pokazati, da želimo v Občini Izola delati transparentno in skrbno kot dober gospodar. Namreč naši oziroma moji osebni nameni nikoli niso bili, da bi oškodoval občinski proračun za takšne ali drugačne zgodbe," je nadalje pojasnil Markočič. Kot je dodal, je KPK v svojem postopku septembra tudi občini podala na njihovo prošnjo določene podatke, iz katerih je bilo ugotovljeno, da so bile v Hotelu Marina nastanjene osebe, ki niso bile v delegaciji ministrice. "V tej luči smo od ministrice takoj zahtevali, da poravna te stroške bivanja, kar je ministrica tudi naredila. Na ta način smo zagotovili, da občinski proračun ni bil oškodovan, je pa bilo oškodovano ime mesta in seveda take zgodbe nam niso v ponos," je še dodal.

Na vprašanje, zakaj je izolski župan v izjavi za KPK navedel neresnična dejstva, pa odgovarja: "V sporočilu za javnost 8. avgusta v času letnih dopustov smo KPK-ju napisali vse tisto, kar smo tisti trenutek vedeli. Če preberete cel stavek v tistem sporočilu, zelo jasno piše. Občina Izola nikoli ni imela namen plačati nobenemu drugemu prenočišče kakor ministrici, njenemu osebju in varovanju. To lahko tudi preverite v objavljenem sporočilu."

"V času letnih dopustov drugačnih podatkov, kot smo jih tedaj imeli, nismo mogli podati," je še enkrat poudaril in dodal, da "popolnoma zaupa občinski upravi". Dejal je še, da so KPK-ju vse informacije, ki so jih zahtevali, posredovali "promptno in v skladu z roki".

"Mi smo naročilnico oddali za ministrico in njeno osebje, kaj se je pa naprej dogajalo, sem pa povedal. Ugotovili smo, da je prišlo do napake, prevzel sem objektivno odgovornost in potem, ko smo ugotovili, da so bile v tej sobi nameščene druge osebe, smo od ministrice zahtevali, da poravna stroške bivanja, kar je tudi naredila," je še enkrat ponovil Markočič.

Kot pravi, se na ugotovitev KPK ni odzval, saj da "imajo sodišča že tako veliko drugega dela". "Da bi ugovarjal KPK-ju na ugotovitev, da bi moral in mogel vedeti, se mi je zdelo dejansko nerazumno, da s tem obremenjujem sodelavce, sodišče in tudi KPK."

Na vprašanje, ali namerava odstopiti, pa je odvrnil, da je odgovornost že prevzel in od ministrice zahteval, da stroške povrne. "In če se pohecam, proračun je bil obogaten s tistim mojim prispevkom, ki ga nisem dobil nazaj. Kar se tiče odgovornosti, zakon je zelo jasen in svojo odločitev bodo povedali volivke in volivci, če se bom odločil, da bom kandidiral," je še zaključil.

Ob tej priložnosti pa je občanke in občane, pa tudi medije obvestil, da so na včerajšnji seji občinskega sveta obravnavali občinski prostorski načrt (OPN) "in da se nam zdi zelo pomembno, da OPN sprejmemo v taki obliki, kot ga je včeraj občinski svet soglasno sprejel".

Oglasila se je tudi Pivčeva, ki je v pisnem odzivu poudarila, da je vse stroške nastanitve v Izoli plačala sama, pri preiskavi pa je bilo ugotovljeno tudi, da iz tega naslova ni pridobila nobenih koristi.

"Za Slovenijo bi bilo zelo dobro, če bi se na enak način in z enako vnemo obravnavalo vse primere, kjer obstajajo dvomi o nepravilnostih. Tudi takrat, ko so vpleteni člani izbranih privilegiranih elit in vodstva eminentnih državnih institucij, ki so varuhi delovanja pravne države," je dodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ben |  14 .10. 2021 ob  08: 12
Jaz mu verjamem vse, kar reče, ker je član ene izmed najbolj verodostojnih strank v parlamentu. No, skoraj vse! No, skoraj!
Imperio  |  13 .10. 2021 ob  21: 21
-3
Levaki, ki na Notranjskem kradejo les v državnih gozdovih. To je želela razčistiti g. Pivčeva. KPK pa šteje rezine pršuta.
KPK se pa na les ne spozna samo na pršut.
Koliko pršuta in malvazije se poje in popije gratis v tej državi?
hribi |  13 .10. 2021 ob  18: 37
12
Kdor laže ta tudi krade.
Obala1 |  13 .10. 2021 ob  18: 32
Vedno si bil copata brez karakterja…v stranki komandira Breda, doma Viljamka In ti si vedno kot majhni kuzek ki dela kar mu druge povejo
MarijaM |  13 .10. 2021 ob  15: 31
Pa še to: Današnja tiskovna konferenca je zgolj EPP projekt za OPN. Če vlagate toliko energije v sprejetje tega OPNa ste morali obljubiti bajne zadeve nekaterim posameznikom. Če pade OPN kdo vam bo plačal pufe?
MarijaM |  13 .10. 2021 ob  15: 24
14
Danilo, kaj gremo pogledat stare posnetke kaj si vse nakladal ko se je začela zgodba razpletat? Ste vsaj imeli čas se poenotiti glede "zgodbice za otroke".