MARKO STARMAN KLJUB VSEMU NE BO ZAMENJAL KOZLOVIČEVE: Janša predlagal Marjana Dikaučiča

Slovenija

Premier Janez Janša je sledil predlogu SMC in za novega ministra za pravosodje predlagal Marjana Dikaučiča. Predlog je že poslal v DZ. Dikaučič bo, če bo dobil podporo DZ, nasledil Lilijano Kozlovič, ki je minuli teden odstopila, danes pa se je DZ seznanil z odstopom in ji je funkcija s tem uradno prenehala.

Marjan Dikaučič je univerzitetni diplomirani pravnik z opravljenim državnim izpitom. Pri svojem dosedanjem delu se je srečeval tako z javnim kot zasebnim sektorjem. Delovne izkušnje je pridobival na sodišču, v odvetniški pisarni in gospodarskih družbah, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

V SMC pa so dodatno pojasnili, da je oktobra 1981 rojeni Dikaučič naziv diplomirani pravnik pridobil leta 2006 in se takoj po končani pravni fakulteti zaposlil kot sodniški pripravnik na Višjem sodišču v Ljubljani. Pravniški državni izpit je opravil leta 2009 in nato svojo poklicno pot nadaljeval v zasebnem sektorju. Svoja znanja in izkušnje je tako pridobil na raznovrstnih pravnih in gospodarskih področjih.

Janez Janša

Po opravljenem strokovnem izpitu za opravljanje funkcije upravitelja v postopkih zaradi insolventnosti in prisilne likvidacije in podeljenem dovoljenju je začel opravljati funkcijo upravitelja. V zadnjem obdobju se v pretežni meri posveča opravljanju funkcije upravitelja in proučevanju problematike, povezane z insolvenčno zakonodajo, so še navedli v stranki.

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je v današnji izjavi novinarjem v DZ glede izbire kandidata za novega pravosodnega ministra spomnil, da je bilo v igri več možnih imen, na koncu pa se je krog zožil na Marka Starmana in Dikaučiča.

Izvršni odbor SMC je v četrtek predsednika stranke Zdravka Počivalška pooblastil, da do danes zaključi pogovore z možnima kandidatoma in premierjem Janšo. Starman je veljal za najverjetnejšega kandidata, zato je bila izbira danes za marsikoga presenečenje.

Po Peričevih navedbah so se za Dikaučiča odločili zlasti zato, ker je stečajna zakonodaja za SMC zelo pomembna programska prioriteta. Glede tega v preteklosti ni bilo narejenega dovolj, je opozoril. Zdaj pa po njegovih besedah računajo, da se bo z dodatnim angažmajem tudi to področje dalo urediti, in sicer tako, da na eni strani opredelijo obveznosti dolžnikov in na drugi strani zaščitijo upnike v postopkih.

Lilijana Kozlovič

Zaslišanje kandidata pred pristojnim odborom DZ je pričakovati prihodnji teden. Če bo seja dovolj zgodaj, bi lahko že prihodnji teden o kandidatu odločal tudi DZ, sicer pa v prvi polovici tedna za tem, je danes povedal Perič. Težav s podporo Dikaučiču ne pričakuje. Spomnil je, da je za imenovanje ministra potrebna navadna večina oz. večina prisotnih poslancev. Sicer pa po Peričevih ocenah glasovanja ta teden v DZ nakazujejo, da vlada v DZ uživa ustrezno podporo.

Kandidat za ministra se v skladu s poslovnikom DZ najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstavi pristojnemu delovnemu telesu in odgovarja na vprašanja njegovih članov. Predsednik odbora nato najkasneje v 48 urah po predstavitvi predsednikoma DZ in vlade pošlje mnenje odbora o predstavitvi kandidata.

Ministrica iz vrst SMC Kozlovičeva je odstopila minuli četrtek, potem ko je vlada sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Janša je takoj po odstopu ministrice Počivalška zaprosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za prevzem vodenja pravosodnega ministrstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  05 .06. 2021 ob  09: 10
13
@IZOLAN
Je bil že tudi oče enak prepotentnež in je prišel na Obalo delat same politične zdrahe. Tujek v tem okolju. Sin ima to že v genih. Le zakaj ni familja ostala v rodnem kraju med sebi enakimi. In kot praviš ti mirno še naprej pila dolensko vino in prepevala "prave" pesmi?!
 |  04 .06. 2021 ob  22: 40
22
Kakšna škoda, prepotentneža bomo morali še naprej prenašat, morda se je ustrašil Carlove in članku o napačni rabi MAG. (spredaj ali zadaj). Še več škode bo naredil Izoli, namesto da bi po dolenskem pil "vino" in prepeval "prave" pesmi.