MARJETICA KOPER NA TERENU: Mobilna ekološka točka že v Pradah, poteka pa tudi brezplačna jesenska akcija zbiranja nevarnih odpadkov

Koper

Marjetica Koper bo tudi to jesen izpeljala brezplačno akcijo prevzema in odvoza nevarnih odpadkov. Med 17. in 28. oktobrom bodo obiskali vseh 22 krajevnih skupnosti v Mestni občini Koper in Občino Ankaran. Letak z urnikom in odjemnimi mesti pa so uporabniki prejeli s položnico za odvoz odpadkov že na začetku tega meseca. Podrobno tabelo prevzemnih mest lahko vidite na tej povezavi.  

Vsi krajani lahko odpadke oddajo delavcem Marjetice Koper ob obisku njihovega kraja, v primeru odsotnosti pa jih lahko kadarkoli brezplačno oddajo na zbirnih centrih Sermin ali Dvori. Med nevarne odpadke sodijo baterije ali akumulatorji, odpadna zdravila, kozmetični izdelki, pesticidi, čistila, topila, barve ali laki, različna svetila ter motorna in jedilna olja. Obvezno je, da so vsi odpadki v originalni embalaži, zaradi posebnega ravnanja z njimi. Potrebno jih je zbirati ločeno po skupinah, nikakor pa jih ne smemo med seboj mešati.

Za vsa dodatna vprašanja lahko pokličete na telefonsko številko 05 66 33 700 ali pišete na elektronski naslov info@marjeticakoper.si. Akcija se bo zaključila v soboto, 28. oktobra.

Po dobrih rezultatih v krajevnih skupnostih Gračišče, Gradin, Sveti Anton in Pobegi – Čežarji je Marjetica namestila večprekatni zabojnik, ki uporabnikom omogoča še učinkovitejše ločevanje dodatnih 10 frakcij odpadkov, t. i. 'Mobilno ekološko točko' v Prade ob osnovni šoli.

Projekt 'Mobilne ekološke točke' dodatno poudarja pomen ločenega zbiranja odpadkov. V občini trenutno sistematično ločeno zbirajo že pet frakcij odpadkov: papir in karton (rdeč zabojnik), biološke odpadke (rjav zabojnik), steklo (zelen zabojnik), mešano komunalno embalažo (rumen zabojnik) in preostanek odpadkov (črn zabojnik).

Nova mobilna ekološka točka pa ponuja možnost ločenega zbiranja dodatnih 10 vrst odpadkov, in sicer zdravil, PVC zamaškov, tonerjev, mobitelov in polnilcev, neonskih žarnic, žarnic, CD-jev in DVD-jev, baterijskih vložkov, doz sprejev ter knjig in revij.

Količine zbranih odpadkov bodo pokazale, koliko so uporabniki dovzetni za še učinkovitejše ločeno zbiranje odpadkov. Na podlagi teh podatkov bo Marjetica Koper v nadaljevanju lahko prilagodila strategijo razvoja in nadgradnje obstoječe komunalne infrastrukture.