MANJ HRUPA IN MANJ IZPUSTOV: Marjetica Koper v mestno jedro z novima električnima voziloma

Koper

Marjetica Koper je v lanskem letu na željo občanov poskrbela za nakup električnih pihalnikov, ki so za čiščenje strnjenih naselij veliko prijaznejši. Poleg manj izpustov, baterijski pihalniki povzročajo bistveno manj hrupa. Letos so zeleno preobrazbo še nekoliko nadgradili, saj bosta v tem tednu v koprsko mestno jedro prvič zapeljala 100-odstotni električni ulični pomivalec in manjše električno gospodarsko vozilo.

Novi ulični pomivalec izstopa predvsem zaradi ničelnega vpliva na okolje. Vozilo namreč ne proizvaja emisij CO₂, zaradi sodobnega sistema filtriranja, pa tudi najmanjši prašni delci ostanejo ujeti v vozilu in se ne sprostijo v okolje. Vse delovne funkcije vozila so popolnoma električne in iz tega razloga se hrup zmanjša do te mere, da omogoča delo v vsakem trenutku dneva ali noči. Sesalni sistem na vozilu omogoča tudi zbiranje večjih delcev, ki v kombinaciji s pršilom za vodo na sprednjih ščetkah, omogoča popolno zmanjšanje finega prahu. Koprsko komunalno podjetje bo z njim čistilo ožje ulice in pločnike, saj je zelo priročno in omogoča lahko manevriranje.

Za praznjenje manjših zabojnikov v mestnem jedru, ki so komunalnim tovornjakom nedostopni, je Marjetica priskrbela tudi novo električno vozilo Garia. Gre za 100-odstotno električno delovno vozilo, ki je zaradi svoje zasnovanosti in nizkega hrupa, idealno za ozke koprske ulice. Velik tovorni prostor z nosilnostjo več kot 1500 kilogramov in zmogljiva litijeva baterija s hitrim polnjenjem, pa bosta koprskim komunalnim delavcem v veliko pomoč, saj med delovnim procesom ne bodo izgubljali dragocenega časa s praznjenjem. S tem korakom bosta Marjetica in koprska občina še nekoliko optimizirali proces dela, hkrati pa dodatno ugodili občanom in med rednim procesom povzročali bistveno manj hrupa in emisij.