MANDELOVA ZAPORNIŠKA RISBA Z VIJOLIČNO VOŠČENKO: Prodali so jo za vrtoglavo vsoto, ki je presegla vsa pričakovanja

Svet

Risbo prvega izvoljenega temnopoltega predsednika Južne Afrike in borca proti apartheidu Nelsona Mandele, ki jo je ustvaril v zaporu, so na dražbi v New Yorku prodali za 112.575 dolarjev. Delo Nobelovega nagrajenca za mir je nastalo v zaporniški celici na otoku v bližini mesta Cape Town, kjer je preživel 18 let.


 
Risba vrat celice z naslovom The Cell Door, Robben Island, ki jo je Mandela dokončal pozneje, leta 2002, je močno presegla pričakovanja avkcijske hiše Bonhams, ki si je zanjo pred dražbo obetala med 60.000 in 90.000 dolarjev, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Risba, pobarvana z vijoličasto voščenko, prikazuje nekaj rešetk zaporniške celice in ključ v ključavnici. Delo je imela doslej v lasti Mandelova hčerka Pumla Makaziwe. Mandela naj bi skupno ustvaril med 20 do 25 risb. Nekatere so reproducirali v litografije, s čimer so želeli zbrati več sredstev za Fundacijo Nelsona Mandele.

Nelson Mandela, ki se je rodil 18. julija 1918, se je v zgodovino zapisal kot prvi temnopolti predsednik Južne Afrike in ikona boja proti apartheidu. Neuklonljivi borec za človekove pravice je 27 let preživel v zaporu, od tega 18 med letoma 1964 in 1982 na omenjenem otoku. Njegova izpustitev leta 1990 na prostost je pomenila začetek konca apartheida v tej afriški državi. Leta 1993 je prejel Nobelovo nagrado za mir, leto pozneje je bil izvoljen za predsednika države.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija