MANCA IZMAJLOVA PRED SOBOTNIM KONCERTOM V KOPRU: "Na Obali sem doživela enega najlepših trenutkov svoje kariere"

Koper

Manca Izmajlova bo to soboto v Kopru skozi zanimive zgodbe predstavila pesmi različnih obdobij, žanrov in temperamentov. Na Ruski noči v Protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega boste lahko slišali priljubljene klasične in popularne romance, narodne in ponarodele pesmi ter pesmi iz obdobja zlate popevke in legendarnih filmov. Z Manco smo se pogovarjali pred njenim prihodom na Obalo in v zanimivem intervjuju ni tekla beseda samo o njenem sobotnem nastopu. Med drugim nam je razkrila svoje spomine, ki jo vežejo na Obalo, katero glasbo rada posluša za štirimi stenami in katerim konjičkom se posveča v prostem času, daleč stran od odrskih luči.

Manca Izmajlova se bo v soboto predstavila na Ruski noči v Kopru. (Foto: Ana Gregorič)

Manca Izmajlova bo v Kopru nastopila skupaj z odličnima glasbenikoma – pianistko Olgo Ulokino, ki je diplomirala in magistrirala v St. Peterburgu, ter violinistom Benjaminom Izmajlovom, ki je diplomiral in magistriral v Moskvi. Za prav poseben duet se ji bo na odru pridružila še priljubljena primorska pevka in zmagovalka številnih festivalov Anika Horvat, ki bo prvič zapela v ruščini. 

Ruska noč je naslov evropske turneje ob izidu šestega studijskega albuma Mance Izmajlove: Ruska kolekcija. Novi projekt, ki bo izšel za svetovno tržišče, zaobjema izbor najlepših ruskih pesmi v orkestracijah komponista in producenta Benjamina Izmajlova. Posnet je bil z Ruskim državnim simfoničnim orkestrom kinematografije in dirigentom Sergejem Skripko, nastajal pa je v Rusiji, Sloveniji in ZDA. Podprla ga je največja ruska nevladna kulturna organizacija Russkiy mir.

V Moskovski filharmoniji (foto: Igor Skobelev)

Kaj bomo lahko slišali na sobotnem nastopu v Kopru in ali obljubljate kakšno posebnost, presenečenje?

"Koncert Ruska noč je čudovit, temperamenten večer, ki publiko popelje skozi najlepše ruske melodije. Po mojih izkušnjah Slovenci zelo radi poslušajo te pesmi in jih močno začutijo. Z mano bosta nastopila odlična glasbenika – pianistka Olga Ulokina iz St. Peterburga in v Moskvi šolani Benjamin Izmajlov – sicer rojen Izolan. Posebnost tega koncerta je tudi to, kako ga povezujemo. Publiki prevedemo besedila pesmi, povemo o njihovem ozadju kako zanimivo anekdoto ... Drugačen je od običajnih koncertov. Veliko smo jih že imeli in so vedno krasno sprejeti. Pa še eno veliko presenečenje imam prav za koprski koncert. Z menoj bo v duetu zapela odlična primorska pevka, zmagovalka mnogih festivalov, Anika Horvat. Skupaj bova zapeli Podmoskovnie večera. To bo njen prvi nastop v ruščini."

Manca Izmajlova na vaji (osebni arhiv)

Se publika po Sloveniji zelo razlikuje? Kako bi opisali obalno publiko, Primorce?

"Primorci ste samosvoji ljudje in za marsikaterega glasbenika trd oreh. Meni pomaga, ker sem poročena z enim in tako kot Gorenjka bolje poznam vaš svet. Po eni strani imate to veliko prepletenost z italijansko kulturo, po drugi strani pa veliko slovensko zavednost. Zaradi morja ste bolj odprti, radovedni. In veliko bolj sproščeni. Rada pridem k vam. Na Koper imam tudi enega najlepših spominov svoje kariere – to je bil koncert v Bonifiki z orkestrom, kjer je bil moj gost Francesco Renga. Energičnih duetov z njim ne bom pozabila nikoli!"

Lansko poletje (osebni arhiv)

Ali se radi vračate na Obalo, jo morda obiščete tudi, kadar nimate koncerta?

"Seveda! Na obali sva z možem celo posnela najin zadnji album – Ruska kolekcija – ki bo v kratkem uradno izšel za svetovno tržišče. Simfonični orkester smo posneli v Moskvi, glas in druge inštrumente pa smo snemali v Studiu Jork v Dekanih. Tam je potekal tudi miks albuma. Tako da sva se včasih vsak dan vozila iz Bleda v Dekane, ali pa je Benjamin sam ostajal daljša obdobja. Tudi z otroci zelo radi pridemo, sploh v prehodnih obdobjih – ko je pri nas še hladno, pri vas pa že greje sonce."

Najnovejša družinska fotografija (osebni arhiv)

Katero je vaše najljubše mesto oziroma kotiček na Obali, kjer se najlepše počutite ali vas nanj vežejo prav posebni spomini? Nam lahko zaupate, kakšni?

"Na prvi zmenek me je Benjamin odpeljal v Piran. Takrat sva oba živela v Ljubljani in je bilo to kar nenavadno. V bistvu ni bil niti zmenek – povabil me je kot prijateljico, če grem z njim obiskati rusko profesorico, ki je poleti tam poučevala. In izlet je bil usoden. S sabo sva imela njegovega kuža in ko je šel k profesorici, sem jaz ostala z njim na ulici. Kar zavleklo se je, čakala sva dolgo in bila sem kar malo huda. (smeh)"

Na družinskem izletu (osebni arhiv)

Katera glasba vam je najbliže in jo najraje poslušate? Kaj si zavrtite doma, v prostem času, stran od odrskih luči?

"Rada poslušam kvalitetno italijansko pop rock glasbo in nanjo tudi vsako jutro telovadim. Kar povzdignejo me te pesmi. Velikokrat poslušam radio, raje pa imam malo starejše zadeve in izvajalce, saj se tudi njihova produkcija zadnja leta zelo banalizira in je vse bolj vodena od producentov, ki forsirajo neke zvezde, ki jih v resnici čez nekaj let ne bo. Velikokrat imam tudi prižgan Mezzo TV in poslušam različno klasično glasbo."

Nam zaupate, kaj počnete v prostem času, kakšne konjičke imate?

"Ob šestdesetih koncertih na leto in tudi veliko organizacijskega dela v zvezi z njimi, potovanji itd., mi ostane bolj malo časa zase. Poskušam biti dobra mama, preživljati kvaliteten čas s hčerkama, kuhati kvalitetne obroke za družino, skrbeti za dom ... Ko si glasbenik, je tako ali tako tvoje delo tudi najljubši konjiček. Zelo rada vadim petje, se učim nov repertoar, pesmi v novih jezikih ... Rada tečem – vendar samo v gozdovih. Oči se mi zasvetijo ob besedi 'moda' in zadnja leta si velikokrat sama oblikujem oblačila. Rada preberem dobro knjigo in ko grem v tujino, vedno obiščem galerije klasične umetnosti."

 S hčerkama (osebni arhiv)

Kakšne so vaše predpriprave na nastop? Vas kdaj daje trema, imate kakšen 'običaj za srečo'?

"Vadenje je del vsakdana in tako sem ves čas v formi. Vsako jutro delam pol ure vaje za pljuča. Repertoar se učim po potrebi, če se učiš nekaj novega, je to vedno nov zanos. Ko imam koncert, je glavno, da imam cel dan mir. Da lahko uredim celo telo, imam dovolj časa za makeup in frizuro, da grem počasi skozi vsa besedila. Rada pridem v dvorano tri ure prej in potem vadim na odru, da se navadim dvorane. Potem sem mirna in se počutim pred vsako publiko odlično! Vsak koncert prinese prijetno vznemirjenje in vsakega se neizmerno veselim."

Pred kratkim v Rusiji, ob reki Volgi (osebni arhiv)

O Manci Izmajlovi

Manca Izmajlova je slovenska pevka mezzosopranistka s 17-letno solistično koncertno kariero. Za seboj ima več kot 1000 koncertov po vsem svetu. Njen repertoar je obsežen, obsega operne arije, romance, samospeve, ljudske in popularne pesmi v kar 25 jezikih. Slovenska publika je vzljubila njene nove priredbe slovenskih in slovanskih pesmi. Dva albuma teh pesmi, posneta z Ruskim državnim simfoničnim orkestrom kinematografije (Slovanska duša in Slovensko srce) sta prodana v platinasti nakladi. Album Slovanska duša je bil pod naslovom Far Away izdan tudi v Aziji. Njen album iz leta 2016, posnet z istim orkestrom, Pesmi mojih krajev je bil premierno predstavljen na Festivalu Ljubljana.

Izmajlova je diplomirala iz igre in glasbenega gledališča na Mountview Academy of Theatre Arts v Londonu. Klasičnega petja se je več let učila pri priznanih pedagogih v Veliki Britaniji, Sloveniji, Avstriji in Rusiji. Z Rusijo jo povezuje zelo močna glasbena vez in tam pogosto nastopa. Večkrat gostuje v Moskovski filharmoniji.

Z možem Benjaminom Izmajlovom (violinist, skladatelj, dirigent, glasbeni producent) sta za svoj projekt Slovanska duša od Ruske pravoslavne cerkve prejela visoko priznanje – Medaljo sv. Cirila in Metoda. Izmajlova je tudi zmagovalka velikega pevskega tekmovanja Zapojmo prijatelji, posvečenega 100-letnici rojstva priljubljenega skladatelja Vasilyja Soloveva-Sedoja.


Manca Izmajlova: Ruska noč

Koper – Protokolarna dvorana sv. Frančiška Asiškega
Sobota, 27. aprila ob 20.00
Vstopnice: https://www.mojekarte.si/si/manca-izmajlova-ruska-noc/vstopnice-1118673.html
 
Nastopajo:

Manca Izmajlova – mezzosopran
Olga Ulokina – klavir
Benjamin Izmajlov – violina
Posebna gostja: Anika Horvat

Naj vas ta večer očara lepota ruske glasbe in kulture, ki Manco Izmajlovo spremljata vse od njenega študija v Moskvi. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija