Mama, ki je ubila svoje otroke, ne more do njihovega denarja

Kronika

Sodnik v ameriški zvezni državi New York je v sredo odločil, da 33-letna Leatrice Brewer, ki je leta 2008 ubila svoje tri otroke, ne more dobiti denarja iz odškodninskega sklada socialnih služb. Sodnik Edward McCarty je menil, da morilka me more zaslužiti s svojim dejanjem, čeprav zanj ni bila obsojena.

Brewerjeva je prerezala vrat svoji šest let stari hčeri in jo nato skupaj z mlajšima bratoma utopila, ker je bila prepričana, da jih lahko le na ta način reši pred črno magijo vudu. Za umore je niso obsodili, ampak so jo zaradi duševne bolezni poslali v psihiatrično kliniko.

Nato pa sta se pojavila očeta treh otrok in vložila tožbo proti socialnim službam, ki niso dovolj vestno opravljale svojega dela. Dosegla sta izvensodno poravnavo za 350.000 dolarjev, vendar denarja najbrž ne bosta videla. Decembra bo namreč sodnik ugotavljal, kje sta bila v času umora, in če bo sodišče ugotovilo, da sta otroke zapustila, se bosta za denar obrisala pod nosom.

Tudi Brewerjeva sicer ne bi nikoli videla denarja. Psihiatrična klinika ji je doslej naračunala 1,3 milijona dolarjev za zdravljenje. Morilka tega denarja nima, vsak morebitni zaslužek pa bi šel takoj na kliniko. Brewerjeva je denar zahtevala le zato, da ga ne dobita očeta njenih otrok.

Država New York sicer že ima zakon, ki kriminalcem onemogoča služiti s svojimi zločini. Zakon "Samovega sina" je bil sprejet v 70. letih prejšnjega stoletja zaradi množičnega morilca Davida Berkowitza, ki je od leta 1976 do avgusta leta 1977, ko so ga ujeli, pobil šest ljudi, sedem pa jih ranil.

Imenoval se je Samov sin, po psu Samu, ki je lajal v soseščini. Berkowitz je v laježu menda slišal ukaze za pobijanje.

Razlika med njim in Brewerjevo je v tem, da je bil obsojen zaradi zločinov, ženska pa je bila razglašena za nedolžno zaradi duševne bolezni.