MALČKA PO CEPLJENJU Z VROČINO ZAVEDLI KOT OKUŽENEGA S COVID-19? "Zdravnik se je držal NIJZ algoritma"? (VIDEO)

Izola

Na spletu se je pojavil video posnetek očeta malčka iz Izole, ki naj bi bil v sredo po rednem programu cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. Ker je otrok naslednji dan imel povišano telesno temperaturo, so o tem starši poklicali v zdravstveni dom Koper, kjer se jim je oglasila dežurna pediatrinja. Sledil je šok, saj naj bi zdravnica odgovorila, da bo otroka zavedla v evidenco okuženih s covid-19. Ker naj bi bil malček nato čisto zdrav, se mnogi sprašujejo o verodostojnosti številk okuženih, s katerimi nam vsak dan postreže država.

"Oni pravijo, da lahko naredijo test, ali na podlagi opisa simptomov ocenijo, ali je nekdo okužen s covid-19," je bil ob razlagi pediatra začuden oče malčka.

Skoraj me je kap! V sredo je bil sin cepljen za OMR. Danes ima reakcijo - vročino in jokavost. Pokličemo pediatra in reče: mi ga bomo kar zavedli pod COVID-19

Objavil/a Aleš Goršak dne Petek, 17. april 2020

Na njegovo objavo so se vsuli številni komentarji, v katerih so uporabniki začeli dvomiti v verodostojnost števila okuženih v Sloveniji, če drži, da okužbe s covid-19 ocenjujejo tudi na tak način.

Odgovore bomo jutri poiskali pri pristojnih institucijah, so se pa med drugim uporabniki družbenega omrežja Facebook za razlago obrnili tudi na mikrobiologa dr. Gorazda Pretnarja. "Zdravnik se je držal NIJZ algoritma," je pojasnil ta in dodal, da, če bi se že od začetka držali predloga, ki sta ga podala s kolegom Milanom Krekom, da bi v takem primeru prišli domov odvzet bris, do tovrstnih situacij ne bi prihajalo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Matka |  19 .04. 2020 ob  16: 58
če he kdaj bilo varno otroka k zdravniku je to sedaj ker ni nikjer nobenega in nisi v stiku z nikomer in ne prineseš s sabo iz zdravstvenega doma še 5 viroz ki jih prej nisi imel.
Koper |  19 .04. 2020 ob  14: 14
Zanimivo,da v takem času starši otroke vozijo na redna cepljenja.
Navadni smrtniki imamo odpovedane preglede,,ki so bistveno nujnejši od cepljenja.
Situacijo pač sprejemamo takšno kot je in se z tem sprijaznemo.
Ni ga pametnega človeka,ki bi želel tako majhnega otroka peljati k doktorju zaradi take stvari v tem času.
Posta |  19 .04. 2020 ob  13: 42
NIsem zdravstveni delavec, vendar menim da je skrajno neodgovorno, da v trenutni situaciji ko se vsi izogibamo zdravstvenih ustanov, ustavljeni pa so tudi preventivni pregledi in ostalo, da se otroke izpostavlja za neko cepljenje, ki bi lahko počakalo še meseca ali dva. Še eno pomembno dejstvo, da ne starši in ne zdravniki ne obravnavajo trenutne situacije odgovorno. Če bi ravnali odgovorno do teh zapletov sploh nebi prišlo. Svojega otroka v tem času prav gotovo nebi izpostavljala s prihodom v ambulanto. Mislim da ga imam pravico in dolžnost kot starš zaščititi. Končno za zdravnika je vsak največkrat številka, morali bi biti bolj življenski in skrajno previdni glede na situacijo.