Makedonski premier Gruevski na obisku v Sloveniji

Slovenija

Premierka Alenka Bratušek bo danes na uradnem obisku gostila makedonskega kolega Nikolo Gruevskega. Sprejela ga bosta tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Janko Veber. Govorili bodo o krepitvi dvostranskega sodelovanja, vključevanju Makedonije v evroatlantske povezave ter o regionalnem sodelovanju na Zahodnem Balkanu.

Po sprejemu z vojaškimi častmi bodo pogovori s premierko potekali na Gradu Brdo. Makedonskega gosta bosta popoldne v Ljubljani ločeno sprejela še Pahor in Veber. Gruevski, ki je kot premier Ljubljano obiskal že leta 2009, si bo ogledal tudi Ljubljanski grad in se sprehodil po stari Ljubljani.

Ob robu obiska bo minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo z makedonskim kolegom Spirom Ristovskim podpisal memoranduma o sodelovanju na področju športa.

Slovenija in Makedonija nimata odprtih vprašanj, Ljubljana pa Skopje podpira v njegovih prizadevanjih za članstvo v Evropski uniji in zvezi Nato. Na članstvo v obeh povezavah Makedonija čaka že vrsto let zaradi spora z Grčijo glede imena države.

Trgovinska menjava med Slovenijo in Makedonijo narašča. Lani je znašala 189 milijonov evrov, v letošnjem prvem polletju pa 106 milijonov evrov, kar na letni ravni predstavlja 16-odstotno rast. Slovenija je eden največjih investitorjev v Makedoniji.