MADŽARSKI IN ČEŠKI POLICISTI ZAPUSTILI NAŠO JUŽNO MEJO: Je bila pomoč učinkovita?

Slovenija

Z odhodom zadnjega kontingenta - osmih čeških in treh madžarskih policistov - se končuje projekt sodelovanja tujih varnostnih organov pri nadzoru slovenske državne meje. Državni sekretar na MNZ Božo Predalič se je danes tujim policistom, ki so pomagali slovenskim kolegom na južni meji, zahvalil za dragoceno pomoč, so sporočili z ministrstva.

Predalič je v nagovoru na zaključni slovesnosti v Policijski akademiji v Tacnu dejal, da je zaščita zunanje schengenske meje EU skupna odgovornost.

"Nezakonite migracije, s katerimi se v EU spopadamo že od leta 2015, so nedvomno tudi varnostno vprašanje. Pri tem je naloga ministrstva za notranje zadeve in slovenske policije zagotoviti varnost ne samo Sloveniji, temveč vsem državam članicam EU ter vsem njenim prebivalkam in prebivalcem," je povedal.

Državni sekretar je še poudaril, da so sodelujoče države s hitrim odzivom in takojšnjo pomočjo pokazale veliko mero solidarnosti in razumevanja za skupni cilj - varovati in zavarovati vse prebivalce EU pred nezakonitimi migracijami in čezmejno kriminaliteto.

Tuji policisti so pri varovanju južne meje sodelovali več kot pol leta. Maja letos je v Slovenijo prispelo prvih 21 gostujočih tujih policistov iz Litve, Estonije in Poljske. Od takrat so se slovenskim policistom v več kontingentih pridruževali še češki, latvijski, madžarski, romunski in francoski kolegi.

Skupne patrulje slovenskih in tujih policistov iz osmih držav so se v tem obdobju izkazale kot učinkovit način delovanja za obvladovanje nezakonitih migracij na državni meji, ocenjujejo na ministrstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija