MADŽARSKA S KRUTO ZAOSTRITVIJO POGOJEV ZA SPLAV: Ženske bodo morale pred posegom poslušati bitje srca zarodka

Svet

Ženske, ki bodo na Madžarskem želele opraviti splav, bodo morale v prihodnje pred tem poslušati bitje srca zarodka, poročajo tuje tiskovne agencije. Zdravnik jih bo moral na "jasno prepoznaven način" seznaniti z vitalnimi funkcijami zarodka, določa odlok, ki bo začel veljati v četrtek.

V skladu z odlokom, ki ga je podpisal madžarski notranji minister Sandor Pinter, bodo morale ženske ob vlogi za splav predložiti zdravniško potrdilo, v katerem je navedeno, da so bile "jasno seznanjene z dejavniki, ki kažejo na prisotnost življenjskih funkcij zarodka".

Na Madžarskem lahko ženske prekinejo nosečnost do 12. tedna, če so v osebni stiski, novi odlok pa pomeni, da morajo pred prekinitvijo nosečnosti poslušati srčni utrip svojih zarodkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Madžarski premier Viktor Orban, ki je na oblasti od leta 2010, se rad predstavlja kot zagovornik krščanskih vrednot in ideala tradicionalne družine, hkrati pa se, kot poroča dpa, zaveda, da bi bila skoraj popolna prepoved splava - tako kot na Poljskem - v njegovi državi izjemno nepriljubljena.

Predlog, da bi bilo poslušanje srčnega utripa zarodka pogoj za prekinitev nosečnosti, je prva obelodanila skrajno desničarska stranka Mi Hazank (Naša domovina), ki je pozdravila dejstvo, da "bodo matere zdaj poslušale srčni utrip ploda", čeprav to v besedilu ni izrecno navedeno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vsaj nekaj sekund bo mati lahko slišala otroka, preden bo opravljen splav," je v objavi na Facebooku zapisala poslanka Dora Duro.

Organizacije za pravice žensk menijo, da zaostrovanje pogojev za prekinitev nosečnosti povečuje pritisk na ženske, ki so zaradi neželene nosečnosti že tako ali tako v izjemno težkem položaju.

Nevladna organizacija Amnesty International je opozorila na "zaskrbljujoč korak nazaj". Tiskovni predstavnik Aron Demeter je po poročanju AFP opozoril, da bo ta odločitev, ki je bila sprejeta "brez kakršnega koli posvetovanja", otežila dostop do splava in "dodatno travmatizirala ženske, ki so že tako v težkem položaju".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .09. 2022 ob  19: 45
moralne in druge vrednote "Stric iz ozadja" in zafrustriranega "Eho" so grozljive in spadajo v mračni srednji vek. Mogoče sta ubogi njuni materi najlažje širili noge in zdaj imamo ta dva.....
Stric iz ozadja |  14 .09. 2022 ob  07: 49
-8
Prav je, da se ženske pričnejo zavedati, da ima spolno občevanje brez zaščite z "vsakim, ki ima 5 minut časa", pač svoje posledice. In ta posledica je ŽIVO bitje, ki ni del lastnega telesa temveč DRUG osebek. Moralne in druge vrednote žensk so v povprečju v zadnjih časih res na minimumu (zagotovo posledica tudi LGBT in feminističnega lobija) v izobraževanju kot tudi v medijih, politiki in vlade pa temu sledijo. A to ne spremeni dejstva, da je za svoje početje vsak odgovoren sam, predvsem pa velja to tudi za ženske. Najlažje je širit noge, potem pa kar bo, bo....
Eho |  13 .09. 2022 ob  22: 28
-12
Če bi bile vse ženske take kot si je zamislila in jih naredila mati narava, bi zanj bilo veliko manj zanimanja in temu primerno veliko manj tako imenovanih ne zaželenih oploditev, oziroma zanositev. Ženske bi se morale usmilit moških, ter bi morale nehat z novodobnim agresivnim napeljevanjem na spolnost. Vedno več je tudi takih, ki s svojo agresivno izumetničeno in skrajno spolno poudarjeno pojavo praktično že spolno nadlegujejo nič hudega sluteče moške. Sem samski moški in ko gre mimo mene lepa in spolno privlačna ženska se počutim še bolj nesrečnega kot sem v resnici nesrečen. Jaz bogu hvala znam potrpeti in prenašati tovrstne muke, ne velja pa to za vse moške....Če bi bile vse ženske povsem iskreno naravne take kot so v resnici, nepobarvane in na zunaj z ničemer potvorjene....mislim, da tudi potreb po splavih ne bi bilo več....Duša človeka se naseli v maternico v trenutku oploditve....