MADŽARI STEGUJEJO ROKE PO OBALI: Sava Turizem v roke bogatašu iz Orbanovih krogov?

Slovenija

Najverjetnejši kupec okoli 43-odstotnega deleža družbe Sava, ki je v lasti sklada York, je madžarski sklad Diofa Asset Management, ki je v lasti enega najbogatejših Madžarov z dobrimi povezavami s krogom madžarskega premierja Viktorja Orbana, poročata televizija POP TV in časnik Delo.

Sklad York Global Finance Offshore naj bi bil poleti že blizu dogovora za prodajo svojega 43,23-odstotnega deleža Save, katere glavni del je družba Sava Turizem in ki je bila predvidena za državni odkup za vključitev v državni turistični holding, s Slovenskim državnim holdingom (SDH), a do sklenitve posla ni prišlo.

York je po navedbah POP TV nato jeseni začel nov postopek prodaje in prejel dve ponudbi - hrvaško in madžarsko - a pogovore, ki so trenutno v sklepni fazi, nadaljeval le z madžarskim skladom. Pripravljen naj bi bil sprejeti kupnino v višini 35 milijonov evrov, kar je po neuradnih informacijah POP TV precej manj od sicer nezavezujočih ponudb, ki so mesec ali dva prej prišle na Savo.

SDH in Kapitalska družba (Kad), ki imata v Savi 18,69- in 28,05-odstotni delež, bi lahko po navedbah televizije v primeru podpisa pogodbe v 30 dneh uveljavljala predkupno pravico. A naj po letnem načrtu upravljanja kapitalskih naložb države za leto 2022, s katerim je minuli četrtek soglašala vlada, ne bi bilo več predvideno, da SDH delež v Savi poveča.

Sklad Diofa Asset Management, ki je bil ustanovljen leta 2009, je po navedbah Dela od leta 2020 v večinski lasti investicijske družbe Indotek Group, ki jo obvladuje Daniel Jellinek, eden od najbogatejših Madžarov, ki je po raziskavi madžarskega portala Direkt36.hu, tako Delo, tudi poslovno blizu Orbanovemu zetu Istvanu Tiborczu.

Doslej je veljalo, da bo država lastništvo v Savi - ta je pomembna predvsem zaradi svoje družbe Sava Turizem, ki ima hotele in zdravilišča na Bledu, v Portorožu, Izoli, Strunjanu, Moravskih Toplicah, na Ptuju in v Radencih - povečala in ga skupaj z lastništvom nekaterih drugih turističnih družb prenesla pod državni turistični holding. V tem naj bi združili družbe Terme Olimia, Sava Turizem, Istrabenz Turizem, Thermana, Adria Ankaran, Hit Alpinea in turistično vejo novogoriškega Hita.

Glede družbe Istrabenz Turizem, ki ima med drugim v lasti šest hotelov v Portorožu in Terme Portorož, je POP TV sinoči na podlagi neuradnih informacij poročal, da naj bi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je lastnica Istrabenz Turizma, vlado vprašala, ali bi lahko bila družba naprodaj, in sicer po navedbah televizije menda zaradi precejšnjega zanimanja, ki naj bi prihajalo z različnih koncev, predvsem pa tudi iz Madžarske.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  20 .01. 2022 ob  13: 19
Ha, ha; So podporniki sedanjega maršala še vedno prepričani, da dela v dobro Slovencev? Predvidevam, da ja, ker so slepi če do sedaj niso uvideli njegovih namer. Še Luka Koper pa bo.
Včasih je je Jonas valjal na mejnem prehodu, ko so naši . . . delali kakšne packarije. Zdaj pa imamo tajni sporazum s Hrvati in Portoroške hotele na mizi. Zakaj se to ravno zdaj dogaja?
Vlada sprejema zakon, da JJ ne bo odgovarjal za packarije v Trenti in poleg bo pomagal še prijateljem - kriminalcem. Poleg tega se na vso moč trudi spremeniti potek volitev.
Martin Kacur |  20 .01. 2022 ob  11: 23
Super, zdaj lahko ukinemo vojsko, svojega nimamo kaj branit. Sramota.
vseved |  20 .01. 2022 ob  09: 44
SIMONOVIČ, PERIČ, ŽIŽA,...
Fošina |  20 .01. 2022 ob  08: 49
19
Janša bi dal morje Hrvatom in hotele Madžarom, Slovenci bomo pa sobe pometali. Tega človeka je treba ustavit takoj. Ne moremo si več privoščit volitve čakat.