Lukšič s soglasjem h kandidaturi za evroposlanca

Slovenija

Predsednik SD Igor Lukšič je za STA potrdil, da bo dal soglasje h kandidaturi za poslanca v Evropskem parlamentu. Podpredsednik stranke Dejan Židan, ki se ga je večkrat omenjalo kot tistega, ki bi utegnil prevzeti vodenje SD, pa je zatrdil, da teh ambicij nima. Spomnil je, da Lukšič ne bi bil prvi predsednik SD, ki bi sedel v Evropskem parlamentu.


 

Ob napovedi soglasja h kandidaturi za evropskega poslanca je Lukšič napovedal, da bo pozval tudi vse druge, ki izpolnjujejo pogoje, da storijo enako. Na vprašanje, ali se torej v stranki pogovarjajo o tem, da bi bil nosilec liste, pa je odgovoril, da tako daleč še niso. Za zdaj so namreč, kot pravi, šele pri kandidiranju.

SD je sicer že končala postopke evidentiranja kandidatov za volitve poslancev v Evropski parlament, ki bodo 25. maja.

Lukšičevo kandidaturo bi nekateri utegnili povezati še s katerimi drugimi morebitnimi zamenjavami v vrhu stranke. Že večkrat se je namreč kot njegovega potencialnega naslednika omenjalo Židana.

A je ta za STA zagotovil, da Lukšičeva kandidatura, če se bo zanjo odločil, ni povezana s kakršnimi koli drugimi kadrovskimi premiki v stranki. Zatrdil je, da sam nima nobenih želja in ambicij po prevzemu vodenja stranke. Stranka je namreč z Lukšičem zadovoljna, pravi Židan in dodaja, da bodo šli v tej sestavi tudi naprej.

"Če se bo predsednik tako odločil, bo stranka v vsakem primeru spoštovala njegovo odločitev, kot je tudi spoštovala njegovo odločitev, da ne bo sodeloval v aktualni vladi," je dejal Židan. Verjame tudi, da bo Lukšič izbran za evropskega poslanca, če se bo odločil za to pot.

Za SD pa ne bo prvič, da bi imeli predsednika stranke v Evropskem parlamentu, je misleč na dolgoletnega predsednika stranke Boruta Pahorja še spomnil Židan.

Erazem |  28 .01. 2014 ob  16: 17
Še en, ki bo "proslavil" Slovenijo
Poslanec sem zato |  28 .01. 2014 ob  01: 58
Poslanec sem zato, ker je to najboljsi nacin, da nekvalificoran in len clovek dobi mastno evropsko placo....cilj vsakega politika je it v parlament...duso ze tako in tako prodajo na zacetku...in naj nobeden ne serje s frazami "ker hoce pomagat ljudem"
SDv |  27 .01. 2014 ob  21: 54
e lepo je sedeti v EU parlamentu, nič delati in dobiti 17 tisočakov. V Slo pa je treba garati za majhno plačo s katero si SDjevi veljaki ne morejo niti kapučina privoščiti. Eno je sigurno g. Lukšič mojega glasu ne bo dobil pa če tudi k maši začne hotiti
peter  |  27 .01. 2014 ob  21: 29
sedaj je kekec pokazal pravo lice doma ni problemov on bi reševal evropske za posrat
Roby |  27 .01. 2014 ob  20: 00
Za se zjokat od sreče.....ma va cagar....