LUKO KOPER IN ANKARAN BODO NARAVNO RAZMEJILI: Urejeno območje bo zagotavljalo kakovostnejše bivanje (FOTO)

Ankaran

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik in predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel so danes v Ankaranu podpisali tristranski sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij pri projektu ureditve ankaranskega obrobnega kanala in Železniške ceste. Sporazum prinaša rešitev za prebivalce Ankarana.

"Občina Ankaran je vložila veliko naporov v dosego dogovorov glede reševanja problematike na tem območju. Končno se bodo uredili Železniška cesta in potrebne kolesarske poti na tem območju," je, kot so sporočili z občine, ocenil župan in dodal, da se bodo omilile tudi posledice delovanja pristanišča na lokalno skupnost, predvsem na bližnjem Rožniku, ter zagotovila večja prometna varnost.

Občina in ministrstvo sta pomemben korak pri urejanju odprtih zadev naredila novembra 2020, ko sta se Vrtovec in Strmčnik zavezala k prizadevanjem za sklenitev dogovorov za skupno izvajanje ukrepov na območju državnega prostorskega načrta za pristanišče in za izvedbo omilitvenih ukrepov za zmanjšanje vplivov pristanišča na okolje in na kakovost bivanja lokalnega prebivalstva, so spomnili.

"Danes je bil podpisan prvi operativni dogovor iz tega naslova," so poudarili. Sporazum o sofinanciranju omogoča, da se poleg gradnje krožišča na Jadranski cesti, ki je tik pred začetkom, začenjajo tudi rekonstrukcija Železniške ceste, most čez Železniško cesto, ureditev kolesarskih poti, urejanje državne Jadranske ceste in priključek iz Železniške ceste na Jadransko cesto z novim krožiščem. Ob tem bo izvedena ureditev ankaranskega obrobnega kanala, kar bo hkrati izboljšalo poplavno varnost območja.

Strošek prenove ankaranskega obrobnega kanala in prenove Železniške ceste v povezavi z zagotavljanjem poplavne varnosti bo po njihovih navedbah financirala Luka Koper, Občina Ankaran pa bo financirala manjši severni del ceste do novega priključka na Jadransko cesto.

Na območju Občine Ankaran se izvaja veliko pomembnih državnih dejavnosti in nalog. Harmonizacija prostorskega načrtovanja iz pristojnosti države in občine po njihovem mnenju predstavlja podlago za izvedbo niza ključnih projektov - na eni strani za nadaljnji razvoj in posodobitev pristanišča, na drugi strani pa za potrebno infrastrukturo lokalnega pomena in za dvig kakovosti življenja prebivalcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
monty |  19 .10. 2021 ob  19: 19
Krajevna skupnost Hrvatini je tipičen primer spremembe ki jo vodi Občina Koper (novo krožno v Kolombanu, kolesarska nova po celem mestu, razsvetljava, itd). To smo lahko tudi mi imeli samo ne mi imamo g. Strmčnika in njegove nesposobne podpornike in njihov ponos ki niso uspeli nam zagotoviti boljše prihodnosti. Vsak ankarančan se zaveda da so nam vsa ta leta prodajali samo meglo in da nismo imeli nobene koristi. Zdaj so tiho ker ne znajo več koga kriviti za njihov neuspeh.
monty |  19 .10. 2021 ob  19: 11
Vsi skupaj smo se borili da bi ustvarili posteno in samostojno obcino samo nam je g. Strmčnik vsa ta leta prodajal dobesedno samo meglo. 10 let nam vlada in 10 let ni nobene spremebe v občini. Samo nas zavajajo z nekimi projekti kako bi oni uredili Ankaran ampak to so investicije vredne po 100 ali vec milionov evrov (seveda od Luke Koper)..torej se samo fantazirajo in lazejo vsako leto. To je bila napaka da smo se sploh odcepili, definitivno bi 100x boljse ziveli pod obcino Koper. Sami niso se zavedali stroskov delitve in zdaj placujemo dvojno. Sej se ve zakaj smo se odcepili..zaradi ene osebe ki zdaj ga vec ni…in kje so te obljube? Kot sem pravil prej, imamo meglo!