LUKA KOPER VARNEJŠA PRED KRIMINALOM: Finančna uprava pridobila nov skener za nadzor tovora

Koper

Finančna uprava RS (Furs) je pridobila nov skener za nadzor tovora v Luki Koper. Nova naprava, ki v primerjavi s staro zagotavlja veliko boljšo kakovost skeniranja, bo omogočila učinkovitejše varnostno-varstvene kontrole, preprečevanje goljufij in organiziranega kriminala ter s tem stabilnost zunanje meje EU, so zapisali.

Pretovor zabojnikov v Luki Koper vsako leto narašča; leta 2009 je bilo v koprskem pristanišču pretovorjenih 343.165 kontejnerskih enot, leta 2019 pa 959.354. Učinkovitih kontrol blaga zaradi velikega obsega prometa brez najnovejših tehničnih pripomočkov ni mogoče izvajati, so na Fursu poudarili v sporočilu za javnost.

Nadzor je nujen zaradi zagotavljanja pravične in odprte trgovine ter splošne varnosti v dobavni verigi. Furs v Kopru vsako leto s pomočjo rentgenske naprave opravi približno 5000 nadzorov in odkrije številne kršitve, pri čemer so v upravi izpostavili pomen ravnotežja med nadzorom in olajševanjem oz. pospeševanjem zakonite trgovine.

Na Fursu so že dalj časa opažali potrebo po menjavi obstoječega mobilnega skenerja. Stari je bil v uporabi v tovornem pristanišču Luke Koper od leta 2009, njegova predvidena življenjska doba pa je 10 let. Poleg tega je tehnološki razvoj na področju rentgenske tehnologije v 10 letih močno napredoval.

Z novo napravo se bo Furs lahko še učinkoviteje spoprijel z izzivi na področju boja proti goljufijam ter najrazličnejšega organiziranega kriminala, so prepričani. Med drugim nova oprema omogoča skeniranje več kot 20 tovornih vozil oz. zabojnikov na uro, lahko prepozna organske in anorganske snovi ter omogoča zaznavo skritega blaga skozi 350 milimetrov jekla.

Vrednost novega skenerja je 2,4 milijona evrov, pri čemer je bil nakup 80-odstotno financiran z evropskimi sredstvi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija