LUKA KOPER POJASNJUJE "ČRN OBLAK" NAD PRISTANIŠČEM: "Ni razloga za skrb"

Koper

V soboto so nam bralci posredovali fotografije črnega oblaka prahu, ki se je dvigoval nad Luko Koper. Ob tem so postavili vprašanje, kje je ekologija v koprskem pristanišču. "Ob tako ekstremnih pogojih tudi zaščita, ki jo na terminalu za razsute tovore uporabljamo za preprečevanje prašenja, torej prekrivanje s celulozo, ne zadostuje," so danes pojasnili v Luki Koper.

V Luki Koper so ob tem spomnili, da so v soboto popoldne celotno Slovenijo zajele izredne vremenske razmere, ki niso prizanesle niti Obali. Sunki vetra so občasno presegali 100 km/h.

"Na srečo gre za redke in enkratne pojave. Nazadnje smo bili priča tako ekstremnemu vetru in primerljivim posledicam julija 2019. Delo na terminalu se seveda skuša prilagajati vremenskim razmeram, ni pa vedno to mogoče," pravijo v Luki Koper.

Kot dodajajo, ni razloga za zaskrbljenost med Koprčani, saj "premog in železova ruda, ki ju skladiščimo na tem terminalu nista škodljiva. Poleg tega gre za težje delce, ki jih veter – po nam dosegljivih analizah – ne odnaša izven območja pristanišča".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Paritzanistrian |  12 .04. 2022 ob  12: 00
Kaj kot pred desetletjem, ko je luka zagotavljala, da srebrni prah po Kopru ni škodljiv, oziroma malo škodljiv. Čez leta pa se prikaže poročilo, kjer je jasno, da srebrni prah ni bil nedolžen in je bil zelo škodljiv zdravju. Takrat sem delal v LK in smo se dobesedno kopali v tistem prahu, sredi poletne suše. Tako da vam verjamem enako kot verjamem jehovim pričam.
vseved |  12 .04. 2022 ob  07: 48
Ni res da je bil zadnji tak pojav julija 19.