LUKA KOPER LANI Z DEVETODSTOTNO RASTJO: Ustvarila 224,6 milijona evrov čistih prihodkov

Koper

Luka Koper je lani po nedokončnih in nerevidiranih podatkih ustvarila 224,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je devet odstotkov več kot v letu 2020. Na poslovanje je vplivala tudi krepitev gospodarske aktivnosti v mednarodnem okolju. V luki so pretovorili 20,8 milijona ton blaga, kar je sedemodstotna rast.

"V letu 2021 je bilo občutiti postopno okrevanje svetovnega gospodarstva in krepitev gospodarske aktivnosti v mednarodnem okolju, kar je vplivalo tudi na poslovne rezultate družbe," so pojasnili v Luki Koper.

Luka je lani dosegla večji pretovor obeh strateških blagovnih skupin, zabojnikov in avtomobilov, pa tudi sipkih in razsutih tovorov. To so dosegli kljub zaostrenemu poslovnemu okolju, so poudarili v sporočilu, objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze.

Na segmentu zabojnikov so z 997.574 pretovorjenimi kontejnerskimi enotami (TEU) dosegli zgodovinski rekord. V primerjavi z letom 2020 je bilo pretovorjenih šest odstotkov več zabojnikov.

Šestodstotno rast so zabeležili tudi pri pretovoru avtomobilov, teh je bilo lani 656.477. "Poleg vpliva in posledic pandemije so bile razmere v letu 2021 na avtomobilskem trgu nestabilne tudi zaradi pomanjkanja avtomobilskih polprevodnikov in ostalih komponent, kar povzroča občasne zastoje v proizvodnji avtomobilov," so pojasnili.

V blagovni skupini generalni tovori so bili lani priča povečanju klasičnega ladijskega pretovora in upadu na segmentu polnjenja in praznjenja zabojnikov. Generalni tovor je lani dosegel 1,127 milijona ton, kar je 19 odstotkov več kot v letu 2020.

Pretovor tekočega tovora je s 3,331 milijona ton ostal na približno enako ravni, pretovor sipkih in razsutih tovorov pa se je povečal za 12 odstotkov na 5,566 milijona ton.

Kot so navedli v Luki, sta na pretovor tekočih tovorov v lanskem letu vplivala zaustavitev letalskega potniškega prometa in manjši obseg pretovora naftnih derivatov kot posledica pandemije. Na pretovor sipkih in razsutih tovorov pa je vplivala vseevropska zelena politika, ki stremi k drastičnemu zmanjšanju ogljičnega odtisa oz. izpustov ogljikovega dioksida, kar vpliva na zmanjševanje pretovora termalnega premoga.

Luka Koper rast prihodkov in ladijskega pretovora na vseh blagovnih skupinah pričakuje tudi v letošnjem letu. Čisti prihodki naj bi se letos okrepili za devet odstotkov, ladijski pretovor pa za tri odstotke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija