LUCIJČANKI IZKUŠNJA POGNALA STRAH V KOSTI: Pristojne poziva k ukrepanju, na občini pojasnujejo tako (FOTO)

Piran

Na naše uredništvo se je obrnila bralka, ki jo skrbi eden izmed prehodov za pešce v Luciji. Tam je namreč v tem tednu doživela izkušnjo, ki jo je zelo prestrašila. "Prosim, nujno ukrepajte," poziva pristojne.

Kot je opisala naša bralka, jo je ob prečkanju prehoda med ulico XXX. Divizije in podvozom v Luciji, tj. je prvi prehod ob regionalni cesti Lucija–Koper, skoraj podrl avtomobil. "Nenadoma je pridirjal in bi me povozil, če se ne bi jaz sredi prehoda ustavila," je opisala izkušnjo, ki ji je pognala strah v kosti.

Ko je še v šoku o dogodku potarnala mimoidoči mladi mamici, ji je ta zaupala, da se je podobno zgodilo tudi njej in to le en dan prej. Ko se je čez prehod sprehodila z otroškim vozičkom, naj bi jo mimovozeči avto z ogledalom oplazil po zadnjici.

"Prosim, nujno ukrepajte," pristojne poziva bralka, ki je prepričana, da bi morali na tem prehodu urediti hitrostno oviro, kot je ležeči policaj. Hkrati je opazila, da prometne znake, ki med drugim opozarjajo na prehod za pešce, zakriva zelenje.

Na Občino Piran smo se obrnili z vprašanji glede omenjenega prehoda za pešce, med drugim nas je zanimalo, kako lahko krajani dosežejo, da se na določenem cestnem odseku postavi hitrostna ovira, a so nam že v začetku pojasnili, da omenjeni prehod sodi na državno cesto, s katero upravlja Direkcija RS za infrastrukturo, zato tudi ona določa morebitne ukrepe za umiritev prometa.

Na občinskih cestah gre sicer v praksi tako, da se na primer ležeči policaj postavi na podlagi predlogov krajanov ali krajevne skupnosti: "Strokovne službe Urada za gospodarstvo in turizem (UGT) predlog preučijo, opravijo ogled na terenu, ocenijo stanje na terenu, naročijo morebitne skrite meritve hitrosti in šele nato se odločijo, ali je predlog upravičen. Brez strokovne ocene ležečih policajev na občinskih cestah Občina Piran ne namešča."

Ležeči policaj je zadnji ukrep

Kot pojasnjujejo, se ležeči policaji nameščajo samo takrat, ko se z drugimi milejšimi ukrepi ne uspe znižati hitrosti, načinov za umiritev prometa in zmanjšanje hitrosti pa je veliko: preventivni merilec hitrosti, izvedba optičnih zavor, zvočnih zavor, nadzor policije in redarstva .... "Zato se občinska strokovna služba, natančneje UGT, odloča po prej omenjenem postopku, ali je določen ukrep sorazmeren z želenim učinkom."

Omenjeni prehod za pešce se sicer nahaja na območju, kjer je hitrost omejena na 40 km/h. "Ukrep za umiritev prometa, ki se nahaja na omenjenem mestu pred prehodom za pešce je t. i. zvočna zavora. Namen te je, da vsakogar, ki spregleda znak z imenom naselja, kjer je nameščena oznaka omejitve hitrosti, s tresenjem opozori na prehod za pešce, kateremu se približuje," razlagajo na občini.

Kot so še dodali, je samo 20 metrov oddaljen drug urejen prehod za pešce, na katerem je preglednost večja.

Z rdečo je označena državna cesta, z zeleno pa občinska cesta. S črno je oznečen "nevaren" prehod, z modro pa bolj varen, 20 metrov oddaljen prehod. 

Bralka se je poleg v naše uredništvo obrnila tudi na Javno podjetje Okolje Piran, zaradi česar so uslužbenci Okolja pred "nevarnim" prehodom obrezali vso vegetacijo in naredili prehod (še) bolj viden.

Iz Pirana bodo predlog posredovali na DRSI

Na piranski občini še navajajo, da bodo predlog za sprejem dodatnih ukrepov za umiritev hitrosti na tem odseku posredovali Direkciji RS za infrastrukturo.

Sicer pa se – po podatkih, s katerimi razpolagajo na občini – na tem prehodu še ni zgodila nobena prometna nesreča, v kateri bi bil udeležen pešec ali peška.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
nylarazgotra |  29 .07. 2022 ob  16: 44
Mogoče bi bilo bolje zares odstraniti nevaren prehod, in pred drugim postaviti zvočne signale. Vprašanje če bo pomagal zvocni signal če prileti kreten, še najbolje bi bil semafor da ko pešec želi preckat pritisne na gumb, in avti dobijo rdečo luč. To ne more spregledati. Še bolje da postavi zraven semaforja kamero. Drugaçe se bo vedno dobil kreten ki se mu mudi,in ki drugi se morajo ustaviti.
en iz raje |  29 .07. 2022 ob  14: 06
Odstraniti je potrebno nevarnejši prehod, 20 m je oddaljen bolj varen. Zadeva rešena.
va cagar |  29 .07. 2022 ob  12: 31
16
Sicer pa se – po podatkih, s katerimi razpolagajo na občini – na tem prehodu še ni zgodila nobena prometna nesreča, v kateri bi bil udeležen pešec ali peška.
Kakor razumem, dokler ne bo smrtne žrtve bo vse tako kot je.
solinar |  29 .07. 2022 ob  12: 24
Zakaj z ležečimi policaji kaznovati vse. Kaznujte tiste ki nevarnosti povzročajo, na pa vse po vrsti.
Kaj pa, če bi si občanka zapisala kakšno registracijo in jo posredovala policiji.