LOGAR NA ZASEDANJU ZUNANJIH MINISTROV ČLANIC NATA: "Nujno je čimprej prepovedati uvoz ruskega plina v EU"

Svet

Slovenski zunanji minister Anže Logar se je danes ob prihodu na drugi dan zasedanja zunanjih ministrov zveze Nato zavzel za čimprejšnjo prepoved uvoza ruskega plina v Evropsko unijo. Zavzel se je tudi za nadaljnjo podporo Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji, tako na humanitarnem kot vojaškem področju.

"Seveda, mislimo, da je ta predlog nujen čim prej," je Logar dejal glede evropske prepovedi uvoza ruskega plina. "Kajti dokler bo Evropska unija plačevala krvave energetske evre Rusiji, toliko dlje bo trajala ruska agresija na Ukrajino," je poudaril ob prihodu na zadnji dan zasedanja zunanjih ministrov Nata, v ospredju katerega je vojna v Ukrajini.

Poudaril je, da "razvoj dogodkov gre v to smer". Slovenija ob tem aktivno išče vire za nadomestitev ruskega plina, pri čemer je po ministrovih besedah zelo uspešna.

Države članice EU sicer trenutno razpravljajo o predlogu petega svežnja sankcij, ki ga je ta teden predstavila Evropska komisija. V njem sta med drugim prepoved uvoza premoga iz Rusije in zaprtje evropskih pristanišč za ruske ladje. Po mnenju Logarja to ni zadnji sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino.

Glede podpore zveze Nato, o kateri bodo ministri danes razpravljali tudi z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo, pa je minister dejal, da morajo države članice zavezništva še naprej podpirati Ukrajino v boju za osvoboditev njenega ozemlja v okviru mednarodno priznanih meja, tako na vojaškem kot humanitarnem področju.

Slovenija na vseh področjih podpira Ukrajino, je še dejal. Prispevek na področju humanitarne pomoči je po njegovih besedah rekorden, pomagala pa je tudi z ubojnimi sredstvi. Poleg tega Slovenija pomaga državam, ki gostijo begunce iz Ukrajine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .04. 2022 ob  16: 50
Vrtovec,Tonin,Logar, ne boste večno pri koritu .Vroče upam, da boste kmalu okusili revščino in pomankanje.
anton |  07 .04. 2022 ob  16: 04
... saj ni res, pa je ... noro, ne vem kdo ti svetuje in daje takšno pooblastilo ... zaradi tebe in tebi podobnih, se bo v kratkem povečala nezaposlenost, inflacija je že tukaj, revščina pred vrati ... hvala ti ...