LOGAR SPREJEL POMPEA: Poudarila sta pomen okrepljenega strateškega dialoga

Slovenija

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes prispel na obisk v Slovenijo. Ob prihodu ga je na letališču sprejel zunanji minister Anže Logar, v uvodnem pogovoru pa sta "poudarila pomen okrepljenega strateškega dialoga med državama na vseh področjih skupnega interesa", so sporočili z zunanjega ministrstva.

"Prijateljstvo med Slovenijo in ZDA temelji na skupni zgodovini in vrednotah," so zapisali na Twitterju. Izrazili so tudi prepričanje, da bodo vsebinski pogovori v nadaljevanju "še okrepili že tradicionalno dobre odnose med strateškima partnericama".

Ministra sta izrazila prepričanje, da bo obisk pomembno prispeval pri iskanju novih priložnosti za sodelovanje tako na političnem področju kot v kibernetski varnosti, gospodarstvu, znanosti in tehnologiji.

Spregovorila sta tudi o širših mednarodnih razmerah. Minister Logar je poudaril, da mora transatlantska skupnost ostati enotna in se povezovati bolj kot kadarkoli prej, saj se bo le tako lahko učinkovito soočala s številnimi izzivi. Skupaj morata državi še naprej dosledno zagovarjati vrednote in načela demokracije, vladavine prava in človekovih pravic, je MZZ zapisal v sporočilu za javnost.

Logar in Pompeo sta poudarila pomen zavezništva v Natu, "ki ga Slovenija in ZDA pojmujeta kot najtrdnejši temelj evropsko-ameriških odnosov". Omenila sta tudi okrepljeno sodelovanje obeh držav v regionalnih povezavah, na primer v Pobudi tri morja, so še sporočili z MZZ.

Pompeo se bo zdaj na Bledu sestal na delovnih pogovorih s slovenskim premierjem Janezom Janšo. Zatem ga bo na kosilu gostil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Prvi obisk ameriškega državnega sekretarja v Sloveniji po 23 letih je namenjen krepitvi dvostranskih odnosov na vseh področjih, od političnih do gospodarskih in kulturnih. V ospredju pa bo predvsem podpis skupne izjave o varnosti v omrežjih 5G.

Pričakovati je tudi pogovore o morebitnem novem bloku nuklearke v Krškem, pa tudi o drugih aktualnih zadevah v mednarodni skupnosti, med drugim pogovorom o položaju na Zahodnem Balkanu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  14 .08. 2020 ob  00: 48
Logar, Hojs, Vrtovec ,Počivalšek !!!! To je hujše kot kuga in kovid 19 skupaj
vseved |  13 .08. 2020 ob  17: 18
Oni se bojijo kitajskih komunistov!!
kokodek |  13 .08. 2020 ob  15: 39
dva ritoliznika tretji, ki časti kosilo, nas vodijo v pogubo!!!! Ven iz NATO!!!!!
vseved |  13 .08. 2020 ob  15: 15
Janša in Logar navadna ritoliznika.
Eho |  13 .08. 2020 ob  12: 39
Yankee go home...