LOČUJ Z NAMI V PIŽAMI: Marjetica Koper predstavila nov projekt (FOTO)

Koper

Marjetica Koper si je letošnjo jesen zastavila nove cilje na področju ločevanja odpadkov. Do leta 2020 nameravajo v koprskem komunalnem podjetju doseči 48 odstotkov ločeno zbranih odpadkov, do leta 2021 pa za pet odstotkov zmanjšati število črnih zabojnikov. Danes so tako javnosti predstavili strategijo ravnanja z odpadki in dva nova projekta, "Ločuj z nami v pižami" in "Marjetko Mobil".

Danica Škerbec Turk, vodja sektorja Snaga in direktor Marjetice Koper, Alfred Draščić.

Med težavami, s katerimi se sooča javno komunalno podjetje Marjetica Koper, ki oskrbuje 24 tisoč gospodinjstev na območju koprske in ankaranske občine ter 2000 pravnih oseb, je tudi nepravilno ločevanje odpadkov. Verjamejo, da bodo napredek dosegli le s pomočjo uporabnikov in uporabnic.

V ta namen so se v komunalnem podjetju domislili novega projekta "Ločuj z nami v pižami", katerega cilj je doseči uporabnike na domu. V prvi fazi se bodo skoncentrirali na štiri skupine uporabnikov, in sicer so za izobraževanje izbrali večstanovanjska blokovska naselja, individualne hiše v mestnem jedru, individualne hiše na podeželju ter šole (OŠ Koper in OŠ Ankaran). Z individualnim pristopom bodo skušali ugotoviti specifične potrebe uporabnikov, evidentirati težave in najti ustrezne rešitve, s ciljem povečanja deleža ločeno zbranih odpadkov in predvsem zmanjšanja deleža mešanih komunalnih odpadkov, je povedala Danica Škerbec Turk, vodja sektorja Snaga.

Vključenim subjektom bodo posebni nadzorniki pregledovali zabojnike in ugotavljali, kako pridno ločujejo. O rezultatih bodo sodelujoči ustno in pisno obveščeni. "Ta pilotni projekt je namenjen predvsem zbiranju podatkov v namen lažjega planiranja prihodnjih akcij na tem področju. Tukaj se zanašamo na pomoč naših uporabnikov, saj se lotevamo zgodbe na začetku ciklusa nastanka odpadka, torej v tistem trenutku, ko uporabnik prvič odvrže nek odpadek iz rok. Ocenjujemo, da lahko prav na tej točki s pomočjo uporabnikov in uporabnic trend pozitivno premaknemo," so pojasnili na Marjetici.

Pri osveščanju občank in občanov bo komunalnim delavcem na terenu pomagal tudi Marjetko Mobil. Gre za mobilno vozilo, opremljeno z zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov. Ta mobilna zbiralnica odpadkov bo v promocijske namene sodelovala na različnih prireditvah, izobraževala mlade pred šolami v Kopru in Ankaranu ter obiskovala sodelujoče v projektu "Ločuj z nami v pižami".

Pri osveščanju občank in občanov bo komunalnim delavcem na terenu pomagal tudi Marjetko Mobil

Z novo strategijo in projektoma se na Marjetici Koper želijo do leta 2020 pohvaliti z 48 odstotki ločeno zbranih vseh odpadkov, do leta 2021 pa želijo postopoma zmanjšati število zabojnikov za mešane odpadke za vsaj pet odstotkov, je povedal direktor podjetja Alfred Draščić. Prvi bi radi dosegli že do novega leta, in sicer bi radi zmanjšali mešane odpadke za 10 odstotkov. Za primerjavo, leta 2015 je bil delež ločeno zbranih odpadkov 38-odstotni. V naslednjih letih se je trend postopoma povečeval in lani dosegel nekaj več kot 40-odstotni delež.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  07 .09. 2019 ob  22: 03
Glede na tvoj odziv, vidim, da sem zadrl v črno. Omalovaževanje drugih ti ne bo pomagalo.
Cat WOMAN |  07 .09. 2019 ob  20: 01
Ma nite ne Tinček. Edino ta tvoj negativizem je mal čuden za eno odraslo osebo.
Tine |  07 .09. 2019 ob  17: 54
@Cat WOMAN

Kaj te je zabolela resnica?
Cat WOMAN |  07 .09. 2019 ob  16: 00
-1
Tinček. Kai pa maš ti za pokazat (verjetno tudi v hlačah ne kaj preveč)
Tine |  07 .09. 2019 ob  14: 50
Kakšna sramota, s čim se hvalijo. Ma so prav bogi na tej Marjetici. Za se zjokat.