LOBIRANJE PRI PREDSEDNICI SENATA: Predsednika slovenskih zamejskih organizacij v Rimu o predlogu ustavnih sprememb

Trst

Predsednika Sveta slovenskih organizacij (SSO) in Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Walter Bandelj in Rudi Pavšič sta skupaj s senatorko slovenskega rodu Tatjano Rojc v četrtek pri predsednici italijanskega senata Marii Elisabetti Alberti Casellati lobirala za zajamčeno zastopstvo Slovencev v italijanskem parlamentu.

Kot so opozorili predstavniki slovenske manjšine, bi bilo zaradi morebitnega zmanjšanja števila senatorjev in poslancev, kar si želi italijanska vlada, še težje dobiti slovenskega predstavnika v enega od obeh domov parlamenta, poroča Primorski dnevnik.

Italijanski senat je v začetku februarja potrdil predlog ustavnih sprememb o zmanjšanju števila poslancev in senatorjev v italijanskem parlamentu. Pri tem pa je zavrnil vsa dopolnila, ki bi slovenski manjšini zagotovila ali vsaj olajšala izvolitev njenega predstavnika v parlament.

Pogovor s Casellatijevo so slovenski sogovorniki ocenili kot sproščenega, a ni obrodil konkretnih rezultatov. Casellatijeva je pokazala razumevanje za zaskrbljenost njenih sogovornikov in je med drugim seznanjena z ohlapnostjo določila, ki zakonodajalca obvezuje, da olajša izvolitev Slovenca, a zanjo ne jamči.

Obljubila je, da bo v okviru svoje pristojnosti opozarjala na to problematiko. A v Primorskem dnevniku pišejo, da so njene pristojnosti skromne. Je pa predsednica senata omenila, da bi lahko predloge ustavnih sprememb še dopolnjevali in spreminjali v poslanski zbornici, s čimer bi se celoten zakonodajni postopek zavlekel.

V senatni dvorani je po srečanju potekala še predstavitev trijezične publikacije Mi, Slovenci v Italiji, ki sta jo krovni organizaciji izdali v začetku februarja v sodelovanju s slovenskim raziskovalnim inštitutom v Italiji Slori.

Prvotni namen SKGZ in SSO je bil pripraviti brošuro, ki bi ponujala osnovne informacije o Slovencih v Italiji in s tem dejanjem okrepiti duh medsebojnega sodelovanja. V publikaciji so predstavili današnje stanje slovenske narodne skupnosti v Italiji - od njenega naselitvenega območja in zgodovine do jezikovnega položaja ter zaščitnih določb, od njenega predstavništva do šolstva, od njenih številnih ustanov do medijev, so sporočili iz SKGZ.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  03 .03. 2019 ob  13: 44
koga boli k*** za par baštardinov čez mejo ?