LJUTOMERSKI ŽUPNIK NADLEGOVAL MLADE MINISTRANTKE: Obsojen na zaporno kazen

Kronika

Okrožno sodišče v Murski Soboti je nekdanjega ljutomerskega župnika Andreja Zrima spoznalo za krivega kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, Višje sodišče v Mariboru pa je sodbo potrdilo, so sporočili iz Škofije Murska Sobota.

Cerkev sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru in župnik Andrej Zrim. Foto: Župnija Odranci in Mestna občina Ljutomer

Kot so zapisali, je bil duhovnik za krivega na prvostopenjskem sodišču spoznan januarja letos, višje sodišče pa je sodbo, ki je tako postala pravnomočna, potrdilo konec avgusta. Kakšno kazen je dobil Zrim, na škofiji niso navedli, mu pa do izteka kazni, ki mu jo je naložilo sodišče, velja tudi naložena kazen cerkvenega sodišča v Ljubljani, so sporočili.

Na Okrožnem sodišču v Murski Soboti so pojasnili, da je bila Zrimu za tri očitana kazniva dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja izrečena enotna kazen eno leto in osem mesecev zapora, s preizkusno dobo treh let. Zahteva za varstvo zakonitosti na pravnomočno sodbo do danes ni bila vložena in ne napovedana.

Po pisanju Dnevnika, so sojenje Zrimu na murskosoboškem sodišču začeli septembra lani. Obtožen je bil spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, oziroma spolnega nadlegovanja ministrantk in mladoletnic pri verouku.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je Zrima že aprila leta 2018 umaknil iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru, nato ga je obsodilo še cerkveno sodišče. Kot so decembra 2019 zapisali v oznanilih na spletni strani omenjene župnije, so bili Zrimu v obsodbi izrečeni določeni ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .11. 2022 ob  15: 38
CERKEV NAJ PLACA DAVKE!