LJUDJE ŠELE ZDAJ SPOZNAVAJO, KAJ POMENI KRATICA 'WC': In zakaj je napisana na vratih stranišč

Trendi

Ko zavijete na javno toaleto, navadno na vratih zagledate črki 'WC'. Za nekatere sta se ti dve črki spremenili v pravo uganko, saj se sprašujejo, kaj pravzaprav pomeni WC in zakaj sta črki napisani na vratih stranišč.

Eden zmedenih uporabnikov Quore je vprašal: "Ali WC pomeni umivalnica ali stranišče in zakaj?" Drugi uporabnik se je spraševal: "Ali se v ameriški angleščini uporablja WC za opis sobe s straniščem?" Po mnenju Plumbworlda kratica pomeni 'omara z vodo' – izraz so uporabljali že okoli leta 1870 v Angliji in sicer za opis prostora s straniščem na splakovanje.

Tretji od uporabnikov Quore je napisal: "WC je kratica za 'water closet' (omara z vodo), izraz za sobo, v kateri je na voljo voda za odstranjevanje človeških iztrebkov. Ta vrsta prostora se je prvotno razvila kot manj nagnusna in bolj priročna alternativa zunanjemu stranišču oziroma stranišču na 'štrbunk'. Kratica WC ali omara z vodo se v nekaterih delih sveta še vedno uporablja pri sklicevanju na stranišče (in pogosto tudi na straniščno školjko)."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija