LJUDJE SE MNOGOKRAT RAZIDEJO ZARADI MALENKOSTI: To so presenetljivi, a najpogostejši vzroki

Trendi

Pogosto se domneva, da se ljudje razhajajo zaradi velikih stvari, kot je na primer nezvestoba ali nasilje. Dejansko pa se razlogi za prekinitev odnosa največkrat skrivajo v vsakodnevnih frustracijah, ki se kopičijo. Razidejo se na primer 'zgolj' zaradi pomanjkanja pozornosti.

Vsaka zveza se začne z zaljubljenostjo in idealiziranjem partnerja, vse pogosteje pa se konča z "nezdružljivimi razlikami v značaju". "Statistika kaže, da se večina intimnih odnosov in zakonskih zvez konča zaradi "nakopičenih malenkosti", ki jih ljudje pravočasno ne prepoznajo kot morilce odnosov," ugotavlja britanski zakonski terapevt Andrew G. Marshall.

Marshall ponuja pregled najpogostejših in vsakodnevnih grehov, ki bodo zelo verjetno uničili intimnost, spodkopali zaupanje in spoštovanje ter uničili odnos.

Pomanjkanje pozornosti

On pokima, ko ona razlaga, kaj je treba narediti, in medtem so njegove misli nekje drugje. Ali pa ona brska po svojem mobilnem telefonu, medtem ko se on želi pogovoriti zaradi težave v službi. To je le nekaj scenarijev, ko na partnerja/ko niste pozorni ob pravem času. Svoje vedenje utemeljujete s predpostavko, da bo zanj oziroma zanjo že čas ali da to, kar trenutno počnete, zahteva le minuto.

Uvedba lastnih pravil

Ne glede na to, ali se vaš partner oziroma partnerka nenehno pritožuje, ker ne pospravite stvari ali se vi pritožujete, ker ne sodeluje pri gospodinjskih opravilih, najpogosteje oba mislita, da imata prav. Menite, da je takšno vedenje sprejemljivo, ker če bi vas druga stran ubogala in spoštovala vaša pravila, ne bi bilo težav.

Pretvarjanje, da je vse v redu

Če je eden od partnerjev zaskrbljen in pod stresom, drugi pa mu reče, naj se sprosti in pozabi na to, je zveza kontraproduktivna. Posledično se partner pod stresom počuti prisiljen razveseliti se in to običajno ne povzroči smeha in sreče, temveč jezo. Ljudje to običajno počnejo, ker mislijo, da je nekoga mogoče razveseliti z nekaj šalami in komplimenti, kar včasih sicer tudi uspe. 

V primeru, da obstajajo večje skrbi, partnerja oziroma partnerke ne morete hipno spraviti v dobro voljo, na primer z nekaj šalami, ampak je dobro, da ga/jo poslušate in da se pogovorita o tem, kaj ga oziroma jo teži. 

Obujanje zamer iz preteklosti

Večina prepirov v zvezi se nanaša na tri do štiri glavne teme, o katerih je vedno kaj za povedati. To se običajno zgodi, ker težave nista rešila do konca in sta se načeloma dogovorila za kompromis. Toda dolgoročna zamera ni rešitev, temveč tleča bakla, saj bo vsaka naslednja ranljiva situacija prebudila spomine na to nerešeno vprašanje.

Zanemarjanje videza

V daljših odnosih je zanemarjanje lastnega videza pogosto pri eni ali obeh straneh. Če nehate skrbeti za svoj zunanji videz in ignorirate pravila vljudnega vedenja, je težko pričakovati, da vas bo vaš partner/ka doživljal/a kot tako privlačne, kot vas je prej. Poleg tega takšno vedenje partnerju/ki daje vedeti, da ste ga/jo vzeli kot nekaj samoumevnega in da nimate več motiva za trud.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija