Ljubljanska Opera do konec 2014 izven rdečih številk

Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Peter Sotošek Štular, ki je po polletnem vedejevstvu septembra nastopil mesto ravnatelja, kot največjo težavo ljubljanske Opere vidi izredno visok znesek zapadlih neplačanih obveznosti in posledično skupno izgubo, ki se vleče že več kot deset let.

Velika težava pa je tudi nedokončana stavba, še vedno zamaka streha, težave z vodo pa imajo tudi v kletnih prostorih, je povedal za današnje Delo. Streho na novi stavbi že rešujejo z ministrstvom za kulturo in Sotošek upa, da bo ta težava odpravljena hitro, v kleti pa bo morda potreben večji poseg.

Oklestili so stroške

Še marca je hiša imela za 1,2 milijona evrov zapadlih neplačanih terjatev, 20. novembra ta znašajo samo še 595.000 evrov. To je posledica drugačnega poslovanja. Odpovedali so namreč vse nepotrebne pogodbe, kot primer pa Sotošek Štular med drugim navaja stare prostore zavoda na Cankarjevi, ki jih po selitvi niso več potrebovali, a jih je imela Opera v najemu za približno 3500 evrov mesečno. Tudi pri umetniških honorarjih so se pogajali z vsakim avtorjem posebej.

Kar se tiče optimizacije dela zaposlenih, so predvsem zmanjšali število gostov, bistveno več pa, kot je povedal za časnik, tudi v velike vloge zasedajo svoje soliste. Za predstave, kot so Nabucco, Travitata, La Boheme bodo tudi v prihodnje iskali zveneča imena, odlične domače in tuje goste.

Septembra so dobili dodatna sredstva. Z odločbo je bilo odobrenih 390.000 evrov za programska sredstva in sredstva za splošne stroške, nekaj še za izvedbo letošnje državne proslave ob dnevu samostojnosti, ki jo bo v celoti izvedla hiša. Take odločbe niso nič neobičajnega in niso edini, ki so letos dobili tovrstno odločbo, je za Delo poudaril Sotošek Štular.

Če gre vse po planu bodo poplačali vse dolgove

Če ne bo nepredvidenih dogodkov, potem po napovedih ravnatelja ob koncu leta 2014 ne bodo dolžni nikomur več. Po zagotovilih, ki jih imajo, naj bi se sredstva ministrstva prihodnje leto znižala relativno malo, predvidoma samo programska za sedem odstotkov. So se pa sredstva vsem zaposlenim v javnih zavodih v kulturi letos znižala za deset odstotkov in to zmanjšanje bo veljalo tudi v prihodnje. Skrbi pa ga tudi novi davek na nepremičnine, ki bo za Opero hud zalogaj.

Kar se tiče zmanjševanja števila zaposlenih po navodilih ministrstva za en odstotek letno, so, kot je dejal Sotošek Štular, na spodnji meji, na kateri še lahko deluje operna oziroma baletna hiša, kot je njihova.

O novem umetniškem vodji opere Roku Papplu z umetniškim imenom Rocco pa meni, da bo odličen umetniško vodja opere, saj ima številne reference iz tujine, še posebej glede na njegovo mladost. Kot je Sotošek Štular ocenil za Delo, je njegovo poznavanje opere izjemno, prednost pa je tudi ta, da ni obremenjen s slovensko stvarnostjo, saj je večino umetniškega življenja preživel v tujini.

Vodjo baleta Ireka Mukhamdova je moral tudi že junija obvestiti, da njegovega plačila Opera preprosto ne zmore več. Za novo ime se še ni odločil, umetniški vodja bo izbran na podlagi javnega razpisa.

Deli novico: