LJUBITELJI ŽIVALI ŠE VEDNO IŠČEJO PRAVICO ZA RONA: Po evtanaziji psa so sprožili novo peticijo

Slovenija

"Boj za pravico se je začel," je na Facebook skupini društva Srce za Bulle uvodoma zapisal Simon Mihorič. Kot kaže, ljubitelji živali tudi po usmrtitvi psa Rona ne mirujejo. Na spletni strani so pripravili že novo peticijo, s katero zahtevajo spremembo zakonodaje oziroma zakona o zaščiti živali in "ugotavljanje odgovornosti oseb, ki so nezakonito in arbitrarno vodile ali sodelovale pri postopku odvzema psa Arona in končne usmrtitve".

"Prvo bodo odgovarjali pravno tisti, ki niso upoštevali zakonov in tisti, ki so bili del usmrtitve z lažno predstavitvijo Rona. Prav tako bomo javno zastavili par vprašanj imetnici "šole za prevzgojo"," pri čemer ima Mihorič v mislih Alenko Klemenčič Holynski.

Vprašanja, na katera pričakuje odgovore so, "koliko psov bo še umrlo zaradi nje in njenih mnenj, koliko licenc ima narejenih, pa tudi kako je prišla do položaja, kjer ona podaja mnenja", saj kot navaja Mihorič, niti ni članica Kinološke zveze Slovenije (KZS).

Simon Mihorič

"Resno me skrbi, da bo zaradi takih ljudi ostali mnogo psov brez domov in še več jih bo evtanaziranih. Zaradi takšnih bodo sedaj zaradi slehernega pasjega ugriza morali lastniki psa voditi k njim. Vsak primer, ko bo nekdo iskal zdravniško pomoč, bodo morali prijaviti," je še navedel. Po njegovem mnenju gre za dobro samopromocijo in za tržno nišo "za mnenja, ki vodijo do evtanazije".

Kot je zapisano v novi peticiji, je prejšnjo, peticijo, ki je bila namenjena preprečitvi evtanazije psa, podpisalo 15.614 državljanov in državljank Republike Slovenije. Uvodoma so ponovno povzete okoliščine tragedije v Mengšu, pri čemer pobudnik peticije poudarja, da je šlo za "splet nesrečnih in do danes še neraziskanih okoliščin".

"Deklica je bila na zasebnem območju. Pes je bil privezan in se je nahajal 40 metrov stran od vhoda v dvorišče. Območje je bilo ograjeno in označeno z opozorilom. Deklica se je psu približala brez dovoljenja in brez prisotnosti lastnika psa ter starša oziroma skrbnika. Pes nikoli prej in tudi po dogodku ni bil označen kot nevaren," piše. 

V zadevi naj bi bilo več postopkovnih kršitev

Kot zatrjujejo pobudniki peticije, je bilo v tej zadevi storjenih ogromno postopkovnih kršitev in "eklatantnih kršitev temeljnih pravic strank v postopku".

"Kot prvo, odločba o odvzemu psa v času, ko je bila izdana odločba o usmrtitvi, še ni postala pravnomočna. Zoper odločbo je bila vložena pritožba, vložen je bil tudi predlog za izdajo začasne odločbe, s predlogom začasnega zadržanja postopka po 26.b členu ZZZiv. Vložen je bil tudi predlog za zavarovanje dokaza – psa Arona. Različen način vročanja, ki ga je inšpektorica naklepno izbrala, je nezakonit in je omogočil izvedbo usmrtitve predno sta bila lastnik psa in njegova odvetnica o sami odreditvi usmrtitve sploh seznanjena. S tovrstnim postopanjem je bila protipravno in zavestno odvzeta možnost odrejeno usmrtitev preprečiti," navajajo.

Kot pravijo je bila odločba o usmrtitvi psa Arona s strani veterinarske inšpektorice izdana 30. marca, po kurirju pa je odločbo še isti dan vročila Zavetišču Meli, ki je 31. marca ob 8.30 izvršilo usmrtitev. "Odločbo o usmrtitvi je odvetnica prejela po pošti dne 1. aprila, dve uri pred sestankom z ministrom Jožetom Podgorškom in več kot 24 ur po že izvršeni usmrtitvi. Na sestanku je bila odvetnica s strani Alenke Bizjak seznanjena, da je Aron že usmrčen," pojasnjuje pobudnik.

Prav tako navaja, da na dan usmrtitve preiskava dogodka še ni bila zaključena, prav tako ni bil izdelan obdukcijski zapisnik. "Lastnik tako ni imel objektivne možnosti, da bi nedolžnost psa za tragičen dogodek lahko dokazal in v končni posledici preprečil usmrtitev popolnoma nedolžnega psa," navaja pobudnik peticije in zatrjuje, da se je inšpektorica za izvedbo usmrtitve na ta način "odločila z jasnim namenom – usmrtitev nedolžnega psa Arona izvesti za vsako ceno".

Kot navaja, je bil ukrep prekomeren, evtanazija pa mora biti po mnenju pobudnika zadnja izbira in nikakor ne prva in edina možnost. Prav tako je pobudnik napovedal kazensko ovadbo zoper inšpektorico Darjo Ortar Kolšek.

Aron oziroma krajše Ron

"Uradnega policijskega poročila o natančnem poteku dogodkov še vedno ni, predkazenski postopek še ni zaključen, odvetnica prav tako še ni dobila obdukcijskega poročila. Zdravstveni dom (ZD) Domžale, ki je naročnik sanitarne obdukcije, soglasja k izročitvi obdukcijskega zapisnika ni podal," je še zapisano v peticiji.

Kaj zahtevajo v novi peticiji?

S peticijo zahtevajo spremembo zakona o zaščiti živali, predvsem v delu, ki obravnava pse, ki povzročijo hudo telesno poškodbo ali smrt, "odvzem licence in trajno prepoved dela z živalmi, kazenski pregon in izredno odpoved delovnega razmerja veterinarske inšpektorice Darje Ortar Kolšek, ugotoviti odgovornost direktorja Zavetišča Meli center Repče pri usmrtitvi Arona, opraviti podrobno preiskavo zavetišča in njegovega delovanja in če se ugotovijo nepravilnosti na strani zavetišča, ustrezno sankcioniranje odgovornih in poostren nadzor delovanja kinoloških in ostalih društev za zaščito živali".

Omenjena peticija je bila sicer ustvarjena 3. aprila in ima že preko 5.000 podpisnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  09 .04. 2021 ob  11: 57
10
Ljubitelji živali vemo,da je pes za nas družinski član.Temu psu so naredili krivico.
Zakaj pa človeka ki nekoga ubije in vemo da se v tem času to dogaja vsak dan,ne evtanazirajo?
Zato ker je človek in ne žival?
Dejstvo je,da je ravno človek največja žival.
Ištrijan |  09 .04. 2021 ob  10: 39
BUMBARJI