LIKVIDIRALI JAVNI ZAVOD KOMENSKI KRAS: Župan Modic ne vidi 'kakšnega problema'

Slovenija

Štiri kraške občine bodo letos ustanovile skupno turistično organizacijo, ki bo prevzela trženje in vodenje turistične ponudbe. Posledično bodo zaprli občinske zavode, ki sedaj opravljajo to nalogo. Med njimi je tudi javni zavod Komenski Kras, ki je z dejavnostmi v zadnjih letih med drugim obudil dogajanje v Štanjelu.

Skupno turistično organizacijo ustanavljajo občine Komen, Sežana, Divača in Hrpelje-Kozina, delo naj bi opravljala preoblikovana Območna razvojna agencija. To naj bi se zgodilo do jeseni, saj morajo po odločitvi vseh štirih občinskih svetov vse občine potrditi še odlok o ustanovitvi novega zavoda.

Medtem ko v Sežani tamkajšnji Zavod za šport, turizem in prosti čas in Razvojni center Divača še opravljata svoje delo, je občina Komen že likvidirala javni zavod Komenski Kras. Odločitev o tem je bila na seji komenskega občinskega sveta sprejeta decembra lani.

"Štanjel bo pričakal novo turistično in prireditveno sezono brez strokovne ekipe, v likvidacijskem postopku se namreč ukinja občinski zavod Komenski Kras. Čeprav je poslovno leto zaključil z več kot 24.000 evri presežka prihodkov nad odhodki, v vzponu pa so tudi vsi ključni kazalniki uspešnosti - obiski, nočitve, prodaja blaga in storitev na trgu, medijska odmevnost - Občina Komen meni, da so prenehale potrebe oziroma pogoji za opravljanje dejavnosti," je dejala direktorica zavoda Komenski Kras Polona Abram.

Kot je opozorila, bodo zaradi likvidacije najbolj prizadeti lokalni ponudniki, v celoti pa je ustavljen tudi programski kulturni razvoj Štanjela, ki je začel prinašati prve sadove. Direktorica po sprejetju odloka ni prejela nikakršnih navodil niti uradnega obvestila po sprejetju sklepa o likvidaciji, kaj šele, da bi bila predhodno seznanjena in vključena v odločanje o usodi zavoda. Nenapovedana blokada TRR in takojšen odvzem vseh pooblastil sta bila za zavod še dodaten šok.

V Štanjelu bosta po likvidaciji, ki bo predvidoma končana do junija, od šestčlanskega kolektiva ostali samo dve javni uslužbenki, prerazporejeni v upravo Občine Komen. Delovno mesto je brez obrazložitve izgubila tudi direktorica, ki bi ji mandat sicer potekel čez leto dni.

Župan Občine Komen Erik Modic je sicer povedal, da se je trem delavcem v zavodu iztekla pogodba ob zaključku evropskih projektov. Brez zaposlitve naj bi tako ostala le direktorica Abramova.

"Ustanovitev zavoda je bila predvsem zato, da bi skrbel za razvoj in promocijo turizma, v tem kontekstu je izvajal tudi kulturne dejavnosti. To bo počela tudi nova organizacija, tu ne bo nobene spremembe. Kar se tiče kulture v Štanjelu, ne bo zato nič slabše, kvečjemu boljše. Tukaj sploh ne vidim kakšnega problema," je dodal Modic.

Med evropskimi projekti, ki so jih vodili v zavodu Komenski Kras, sta bila po županovih besedah dva zaključena konec lanskega leta, projekt Kaštelir, ki bo potekel marca 2021, pa bo kot vodilna partnerica prevzela Občina Komen.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija