Liberland - nova država med Srbijo in Hrvaško

Odklop

Češki politik Vid Jedlička je na zahodnem bregu Donave med Hrvaško in Srbijo razglasil suvereno državo Svobodna republika Liberland. Na spletni strani Liberland.org je s tem oklical najmanjšo državo na Balkanu, ki po njegovem mnenju leži na nikogaršnji zemlji. Gre za sedem kvadratnih kilometrov površine na skrajnem severovzhodu Hrvaške ob Donavi.

Država ustanovljena na nikogršnji zemlji

Jedlička, samooklicani predsednik Liberlanda, je novo državo v hrvaški Baranji, na območju, ki je na nekaterih zemljevidih označeno kot Gornja Siga, razglasil v ponedeljek. Najbližje hrvaško naselje je Zmajevac, kjer večinoma živijo Madžari, na nasprotnem levem bregu Donave pa je srbsko mesto Bački Monoštor, kjer je večinsko hrvaško prebivalstvo.

Kot je pojasnil Jedlička, je njegova država nastala v skladu z mednarodnim pravom, ker je ustanovljena na nikogaršnji zemlji, ki je med razmejitvijo nista zahtevali ne Hrvaška ne Srbija. Tako je po njegovih besedah nastala država, ki je po površini ozemlja tretja najmanjša suverena država v Evropi, za Vatikanom in Monakom. Pričakuje, da bosta Liberland prva priznala Zagreb in Beograd.

Moto državice: "Živi in pusti drugim živeti"

Oblikoval jo je po vzoru Hongkonga in Liechtensteina, moto državice pa je "Živi in pusti drugim živeti". Želi si, da bi v Liberlandu živela družba poštenih ljudi, ki jim državna administracija ne bo grenila življenja z različnimi prepovedmi in nepotrebnimi davki.

Uradni jezik je češki

Izobesil je tudi zastavo svoje države, ki že ima ustavo in zakone. Uradni jezik je češki. Ljudi je pozval, naj zaprosijo za državljanstvo, ki ga pogojuje s tem, da niso komunisti, neonacisti in skrajneži ali obsojeni težkih kaznivih dejanj.

Hrvaška in Srbija sta v sporu glede meje ob Donavi. Medtem ko Hrvaška vztraja, da je treba mejo urediti na podlagi katastrskih občin, Srbija trdi, da mora mejna črta iti po sredini struge Donave.

Na srbskem bregu Donave je približno 10.000 hektarjev zemljišč, ki so vpisana v hrvaške katastrske knjige, medtem ko je ob hrvaškem nabrežju reke približno 3000 hektarjev, ki so del srbskih katastrskih občin. Glede na hrvaške vire naj bi Jedlička Liberland razglasil na delu srbskih katastrskih občin v hrvaški Baranji.

Deli novico:

johan |  19 .12. 2016 ob  16: 27
to bo bilo pravično da bi ovde nastala stvarno samostojna država kakor je schvica švajcarska in da bi bilo raj za podjetnike in bankirje
Komentar |  28 .09. 2015 ob  19: 24
Ja najboljša varijanta bi bila združit Slovenijo in Istro e to mislim da bi bila najboljša varijanta.
Ma |  16 .04. 2015 ob  07: 53
Mislim, da bi si tudi Primorci in Istrani zaslužili svojo državo. Kej pravste?
geđo |  15 .04. 2015 ob  19: 37
Zelo bistro, da si za ustanavljanje svoje države izbereš ravno ta miroljubni Balkan.
narkovec |  15 .04. 2015 ob  19: 28
dvomim da bi radi srbi da gre meja po sredini donave. Dejte pomislit vrli novinarji... katera mona bi se upirala ozemlju, še posebej srbi... Res ste strokovnjaki na nivoju. Zemljepis vas malo....
SITNICA, |  15 .04. 2015 ob  17: 51
MI IMAMO PA BANANALAND, hahaha
pitor |  15 .04. 2015 ob  17: 33
Čeh je ustanovil državo na Balkanu. :-D