LEVICA ODKRITO PROTI BRŽANU: "Reševanje" palače De Belli, župan miri strasti

Koper

V Kopru zadnje dni odmeva namera Mestne občine Koper, ki naj bi prodala in spremenila namembnost palače De Belli. Mnogi opozarjajo, da gre za enega od kulturno-zgodovinskih biserov mesta, ki bi moral ostati v lasti javnega interesa in bi ga bilo potrebno primerno obnoviti. Koprski župan Aleš Bržan miri strasti in poudarja, da je občina naročila zgolj cenitev objekta in da ga ni še nihče prodal.

Po družbenih omrežjih je završalo ob novici, da se Mestna občina Koper (MOK) namerava odpovedati lastništvu in prenovi palače De Belli na Cankarjevi ulici. Kot pravi direktor Pomorskega muzeja Piran Franco Juri, gre za eno najznačilnejših renesančnih palač v Kopru, "ki je žal že desetletja zanemarjena in uporabljena za najemniška stanovanja". Ob tem upa, da bo koprski župan Aleš Bržan preklical namero, da bi bil eden od kulturno-zgodovinskih biserov mesta privatiziran in da bi bila posledično privatizirana tudi njegova namembnost.

PALAČA DE BELLI NAPRODAJ??? Danes smo s presenečenjem in tudi ogorčenjem na družbenih omrežjih prebrali, da se Mestna...

Posted by Franco Juri on Friday, September 6, 2019

"Palača je en od najbolj ikoničnih primerov pozno renesančne oziroma baročne gradnje, ki krasijo naše mesto, zato si zasluži primerno obnovitev in ustrezno uporabo," so mnenja tudi v Lokalnem odboru Levica Istra, ki prav tako morebitni prodaji nasprotujejo. "Prepričani smo, da je potrebno objekte pod spomeniškim varstvom zaščititi pred takimi nedopustnimi pojavi in zaščititi javni interes," so zapisali s sporočilu za javnost.

Na ogorčene odzive na usodo koprske arhitekturne in kulturne dediščine se je na družbenem omrežju Facebook odzval Bržan, ki miri strasti: "Nihče še ni prodal ali prodajal palače De Belli, naročili smo pa njeno cenitev. Jasno je cilj ohraniti čim več objektov, ki že leta propadajo, poti pa bo treba iskati več, ne le preko proračunskih sredstev, teh ni dovolj." Ob tem tako ne izključuje možnosti za prodajo, v kolikor bi se našel morebitni kupec, ki bi palačo skrbno prenovil in jo spremenil v npr. butični hotel, a zagotovil, da se bodo pred odločanjem o morebitni prodaji pogovorili oz. našli drugačen način reševanja objekta.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  08 .09. 2019 ob  08: 12
-1
Vsakega župana si bomo zapomnili po njegovih delih. Na primer pod županom Jurijem se je lepo obnovilo nekaj trgov in ulic. Popovič je mogoče zidal in obnavljal še preveč, včasih tudi ceneno in kičasto. Bržana si bomo pa zapomnili kot uničevalca kulturne dediščine.
Bella |  07 .09. 2019 ob  15: 17
20
Naj prodajo Grafistu ali Kabachiju. Itak ni znal tržit kulture in zgodovine niti Popo , o temu zdaj pa da ne
zgubljamo besed. Stavbo se poslika, vse dokumentira in se proda. Btw, ko smo že pri renesančni zgodovini: kaj se sploh dogaja s koprskim muzejem? Nobenih razstav, noter pa zaposleno dosti preveč lenih ljudi. Od Carpaccia dalje tam vse mrtvo, očitno je mladi Juri dobro pozicioniran pri Bržanu. Sramota - tako enkratna zgodovina na tako majhnem prostoru rezultat pa nikakršen, še Burkina Faso bi dala več od sebe. Gospod Franco, kako gre že tisto: Ne meči biserov pred svinje...
Bržan, zbudi se, razdrmaj muzejsko kloako in angažiraj ekipo mladih zanesenjakov, da ponesejo slavno zgodovino Capodistrie v svet - ala žvelto.....


Koprčanec |  07 .09. 2019 ob  14: 25
13
A 16 let pa nikogar ni brigala ta bajta. Kolikor mi spomin še dela je nekoč popo dejal dabjw Loggia en navaden kafič.
tupamaros |  07 .09. 2019 ob  13: 02
Navadna bajta. Nič renesančnega, par jih zagovarja mutande stare mame.
vseved |  07 .09. 2019 ob  12: 33
31
Kje ste bili varuhi kulturne dediščine zadnjih 16 let ? Nisem zasledil, da bi Jurija in ostale skrbela propadajoča palača . Edina skrb je bil udoben stolček za njihove riti.
bubobubo |  07 .09. 2019 ob  12: 24
@kjessi....preberi zadnji stavek, ti bo jasno čemu
kjessi |  07 .09. 2019 ob  12: 04
Čemu služi cenitev ?