LEVICA O TEM, KAJ NAJ POROČA SLOVENSKA TISKOVNA AGENCIJA: Naložila bi ji obveščanje tuje javnosti o nevladnih organizacijah in prostovoljcih

Slovenija

Levica je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA), s katero želi medijski hiši naložiti, da v okviru opravljanja javne službe tudi mednarodno javnost začne obveščati o prostovoljskem delu in nevladnih organizacijah. Te so, kot izpostavlja Levica, izjemnega pomena za delovanje družbe in demokracije.


Luka Mesec

V nevladne in prostovoljske organizacije so vpeti številni prebivalci Slovenije, so izpostavili v Levici. Pred tremi leti je bilo po podatkih ministrstva za javno upravo v Sloveniji registriranih 244.304 prostovoljcev, ki so skupaj opravili kar 9,9 milijona ur prostovoljnega dela, so dodali. Prostovoljci po navedbah Levice ogromno družbeno koristnega dela opravijo v humanitarnih organizacijah, ki jih je v Sloveniji 260 in so, kot so dodali, v svojih akcijah izjemno uspešne. "Samo Rdeči križ je leta 2016 pomagal kar 129.035 prejemnikom, ki so se znašli v socialni stiski, razdelili pa so več kot 4113 ton hrane, skoraj 202 toni higienskih pripomočkov ter 393 ton pomoči v obliki oblačil in obutve," so med drugim izpostavili v opozicijski stranki.

Izjemno razširjeni so tudi prostovoljni gasilci, navaja Levica. Članov gasilskih društev je okoli 123.000, od tega je aktivnih gasilcev okoli 60.000, vsi ti ljudje pa ob požarih, poplavah ali drugih naravnih nesrečah nesebično rešujejo ljudi in njihovo imetje. Prostovoljci skrbijo tudi za dogajanje v športnih društvih, ki jih je v vsaki slovenski regiji več kot 100, v društvih pa se združuje 223.000 ljudi. Prav tako so pomembni prostovoljci v naravovarstvenih organizacijah, pri čemer so kot primeri izpostavili projekt Ekologov brez meja, ki je leta 2012 v akciji Očistimo Slovenijo uspel združiti 14 odstotkov celotnega prebivalstva.

O prostovoljskem delu se, kot so izpostavili v Levici, v slovenskih medijih obsežno poroča. "Tudi STA ima po zakonu kot del javne službe predpisano, da poroča o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah v slovenskem jeziku, ne pa tudi v angleškem, torej za mednarodno javnost - kar je predmet tega zakona," so odločitev o predlogu novele zakona obrazložili v stranki. Zanjo so se odločili "predvsem zaradi naraščajočih trenj, ki se v Sloveniji razvijajo predvsem zaradi negativnega odnosa vlade do nevladnih organizacij in so najbolj prišle do izraza v času sprejemanja vladnih zakonov za obvladovanje epidemije novega koronavirusa".

V Levici ocenjujejo, da je v širšem družbenem interesu, da STA poroča o delovanju in prizadevanjih prostovoljnih in drugih nevladnih organizacijah tudi za mednarodni prostor. "Menimo namreč, da je celovito poročanje ne samo o političnem temveč tudi o širšem družbenem stanju v Sloveniji ključ za ohranjanje širše in medinstitucionalne podpore prizadevanjem organizacij, ki delujejo v javnem interesu," so sklenili sporočilo za javnost.

NOVO V KOPRU IN ANKARANU, PARKIRAJ VARNO IN BREZ DOTIKA, Z APLIKACIJO, KI POVEZUJE VSO OBALO: Brez plačevanja z gotovino in brez skrbi o poteku parkirnine (VIDEO)

Skupina EasyPark je vodilni globalni ponudnik digitalnih parkirnih rešitev, ki s svojo storitvijo pokriva na milijone parkirnih mest po svetu. S svojo intuitivno aplikacijo ponuja registriranim uporabnikom najučinkovitejšo rešitev iskanja parkirnega mesta v več kot 1900 mestih v Evropi. Pametna storitev EasyPark je bila od leta 2001 prejemnica že številnih nagrad.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koprčan |  09 .07. 2020 ob  07: 31
Haha si zamišljam te njihove opravljene delovne ure