Letto naj bi podprlo več Berlusconijevih senatorjev

Podporo vladi italijanskega premiera Enrica Lette je s podpisom danes potrdilo več poslancev Ljudstva svobode Silvia Berlusconija. Skupaj s senatorji opozicijske stranke Gal so zbrali že najmanj 23 podpisov. Letta bi imel z njihovimi glasovi zagotovljeno podporo v senatu, Berlusconi pa vztraja, da bo njegova stranka enotno glasovala proti.

Pod dokument, ki izraža podporo vladi, se je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa podpisalo 23 senatorjev Ljudstva svobode ter stranke Pravičnost in svoboda (Gal). Kasneje naj bi se število podpisnikov zvišalo na 25, pri čemer ni izključeno, da se jim bodo pridružili še novi senatorji.

To bi teoretično pomenilo potrebno podporo v senatu pri glasovanju o zaupnici vladi. Koalicijski senatorji lahko Letti skupaj zagotovijo 137 glasov, upoštevajoč, da predsednik senata tradicionalno glasu ne odda. Podporo mu je napovedalo tudi pet dosmrtnih senatorjev in štirje "prebežniki" iz opozicijskega gibanja Pet zvezd. Na ta način bi vlada precej presegla potrebno kvoto 161 glasov. Imela bi jih namreč okoli 170.

senat

ministri

Berlusconi je sicer po novici o podpori nekaterih senatorjev iz njegove stranke Letti sporočil, da so vsi senatorji stranke na internem glasovanju potrdili odločitev o glasovanju proti zaupnici. Zagotovil je, da bo stranka enotno glasovala proti.

Politična kriza je v Italiji izbruhnila, ko je nekdanji premier Berlusconi pet ministrov svoje stranke pozval, naj odstopijo iz vlade. Letta je pred tem napovedal, da bo z glasovanjem o zaupnici vladi končal negotovost zaradi stalnih groženj Ljudstva svobode z umikom podpore vladi.

Ministri so Berlusconijevemu ukazu sledili, čeprav so izrazili kar nekaj pomislekov o ravnanju medijskega mogotca. V stranki naj bi tako prišlo do razkola, Berlusconiju pa je po poročanju italijanskih medijev pripravljeno zvestobo odreči do 40 senatorjev njegove stranke.

Ozadje konflikta v Rimu je spor o politični prihodnosti Berlusconija, ki je bil pravnomočno obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi davčne utaje v primeru Mediaset. Zato mu grozi izključitev iz senata.