Letta v parlament po zaupnico

Italijanski premier Enrico Letta bo danes v italijanskem parlamentu preveril podporo svoji vladi. Vprašanje o zaupnici bo najprej zastavil v senatu, nato pa še v poslanski zbornici. Za ohranitev na premierskem stolčku bo Letta nujno potreboval podporo senatorjev Ljudstva svobode, glede na razvoj dogodkov pa mu bo morda celo uspelo.

Politična kriza je v Italiji izbruhnila, potem ko je nekdanji premier Silvio Berlusconi pet ministrov svoje stranke Ljudstvo svobode pozval, naj odstopijo iz vlade. Letta je pred tem napovedal, da bo z glasovanjem o zaupnici vladi končal negotovost zaradi stalnih groženj Ljudstva svobode z umikom podpore vladi.

Ministri so Berlusconijevemu ukazu sledili, čeprav so izrazili kar nekaj pomislekov o ravnanju medijskega mogotca. V stranki naj bi tako prišlo do razkola, Berlusconiju pa je po poročanju italijanskih medijev pripravljeno zvestobo odreči do 40 senatorjev njegove stranke, kar bi zadostovalo za zaupnico Letti.

Ozadje konflikta v Rimu je spor o politični prihodnosti Berlusconija, ki je bil pravnomočno obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi davčne utaje v primeru Mediaset. Zato mu grozi izključitev iz senata.