Letošnja orkanska sezona v Atlantiku precej milejša od napovedi

Kronika

Ameriški vremenoslovci iz nacionalnega centra za orkane in nacionalne uprave za ozračje in oceane (NOAA) priznavajo, da so se letos maja ušteli pri napovedih glede letošnje orkanske sezone v Atlantiku. Hude napovedi o aktivni orkanski sezoni naj bi "skazilo" bolj suho vreme od običajnega.

Nacionalni center za orkane v Miamiju je napovedoval od 13 do 20 tropskih neviht, ki bodo dovolj močne, da si zaslužijo svoje ime. Od tega so napovedovali od sedem do 11 orkanov, od tega od tri do šest večjih orkanov s hitrostjo vetra najmanj 180 kilometrov na uro.

Atlantik je v letošnji sezoni, ki se je začela 1. junija in se bo končala v soboto, ustvaril 13 tropskih neviht z imenom in le dva orkana nizke kategorije - Ingrid in Humberto.

Na sezono z Atlantika pride povprečno 12 imenovanih neurij, od tega šest orkanov s tremi velikimi. Leta 2012 je bilo precej hujše. Atlantik je ustvaril 19 imenovanih neurij, od tega deset orkanov. Dva sta bila velika orkana, v spominu pa je najbolj ostal Sandy, ki je poplavil severovzhodno obalo ZDA.

Kopno ZDA je letos zadela le tropska nevihta Andrea, ki je povzročila dež in veter na Floridi, v Georgiji in Južni Karolini. Zahtevala je smrtno žrtev. Mehiko so medtem prizadele tri velike nevihte z Atlantika in pet s Tihega oceana. Sezona neurij je bila na območju Tihega oceana zelo huda predvsem zaradi tajfuna Haiyan, ki je 8. novembra udaril na Filipine in zahteval življenja okoli 5200 ljudi.

Deli novico: