LETO DNI KASNEJE: Po hišnih preiskavah na izolski občini kazenska ovadba zaradi suma jemanja in dajanja podkupnine

Kronika

Leto dni po hišnih preiskavah na izolski občini in drugih naslovih so kriminalisti na Specializirano državno tožilstvo poslali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma jemanja in dajanja podkupnine. Koga so ovadili, na Policijski upravi Koper ne razkrivajo.

Na policiji so navedli, da so koprski kriminalisti konec maja končali predkazenski postopek, ki se je začel leta 2020. "Tedaj je bila na policijo podana anonimna prijava suma kaznivega dejanja, ki se je nanašala na prodajo večjega zemljišča v lasti ene od občin v slovenski Istri in hkratne prodaje nasada v lasti zaposlene osebe iz te iste občine." 

Gre za prodajo občinskega zemljišča v Livadah in oljčnika v Strunjanu v lasti nekdanjega izolskega župana Danila Markočiča istemu kupcu, podjetju BM 21.

Konec junija lani so koprski policisti izvedli več hišnih preiskav pri treh osumljenih na naslovu njihovih bivališč, naslovih njihovih družb in v prostorih, kjer so zaposleni. V začetku julija 2022 pa je Markočič na novinarski konferenci zavrnil vse očitke glede nepravilnosti v postopkih prodaje zemljišč.

Izolsko podjetje BM 21 v lasti Rusa Borisa Leonida Kopileviča in domačina Marjana Milića je leta 2019 od občine kupilo zazidljivo zemljišče v Livadah. Isto podjetje je bilo tudi blizu nakupa oljčnika v Strunjanu, ki ga je imel Markočič v zakupu od sklada kmetijskih zemljišč. Markočič bi v primeru sklenitve posla prejel skoraj 244.000 evrov nadomestila za svoj vložek.

Markočiču so zato očitali, da naj bi v zameno za to prodal omenjeno občinsko zemljišče po nižji ceni. Zemljišče je bilo na javni dražbi prodano za 142 evrov za kvadratni meter. Oljčnika na parceli sklada kmetijskih zemljišč pa Markočič nato ni prodal in ni prekinil najemne pogodbe.

Markočič je povedal, da s kazensko ovadbo ni seznanjen. Ponovno je pojasnil, da prodaje oljčnika in zemljišča v Livadah ne povezuje, saj je prodajo zemljišča vodila občina, prodajo oljčnika pa je prepustil skladu kmetijskih zemljišč in gozdov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija