LETALO Z MERKLOVO MORALO ZASILNO PRISTATI: Nemška vojska pravi, da ni šlo za sabotažo

Svet

Nemška kanclerka Angela Merkel bo zamudila odprtje vrha G20 v Argentini, potem ko je moralo njeno letalo v četrtek zvečer le uro po vzletu zasilno pristati v Kölnu. Kanclerka bo pot nadaljevala danes. V nemški vojski so medtem izključili možnost namerne sabotaže letala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Bila je resna motnja," je dejala Merklova po prisilnem pristanku. Airbusovo letalo A340 je moralo eno uro po vzletu, ko je bilo nad Nizozemsko, obrniti in zasilno pristati. Pilot je poročal o tehničnih težavah in izpadu elektronskih sistemov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po informacijah tednika Der Spiegel je bila situacija na krovu zelo resna, saj je odpovedal celoten komunikacijski sistem s tlemi, kar predstavlja resno nevarnost. Domnevo jim je kot edini način komunikacije ostal le satelitski telefon. Da bi zagotovili varen pristanek na krajši pristajalni stezi, so nad morjem izpustili del kerozina, da je bilo letalo lažje. Na letališču je vladno letalo pričakala ekipa gasilcev.

Nemška vojska: "Ni namigov glede kriminalnega ozadja"

Iz nemškega vojaškega letalstva so medtem sporočili, da izključujejo možnost sabotaže letala. "Ne obstajajo namigi glede kriminalnega ozadja," je za dpa danes dejal tiskovni predstavnik nemške vojske. Trenutno predvidevajo, da je prišlo do napake na elektronskem razdelilniku. Nemški časnik Rheinische Post je sicer danes ob navajanju varnostnih virov poročal, da bo vlada preverila morebitno kriminalno ozadje incidenta, saj je skoraj nemogoče, da bi hkrati odpovedali vsi komunikacijski sistemi.

Merklova bo pot proti Buenos Airesu danes nadaljevala preko Madrida s komercialnim letom in okrnjeno delegacijo. Kanclerka bo tako v Argentini pristala skoraj 12 ur pozneje kot načrtovano, zaradi tega pa bodo najverjetneje odpadla tudi nekatera že načrtovana dvostranska srečanja, kot na primer z ameriškim in kitajskim predsednikom, Donaldom Trupom in Xi Jinpingom. Ni še znano, ali bodo srečanja morda preložili na kasnejši termin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  30 .11. 2018 ob  14: 44
Spuščat kerozin v morje je zelo ekološko!